maandag, juni 24, 2024
HomeAlgemeenWat is een zip bestand

Wat is een zip bestand

Vaak worden er zip bestanden verstuurd via mail of download je een bestand met het zip formaat. Wat is dit nu eigenlijk en hoe openen we het correct? Wil je enkel weten hoe je dit bestand opent, klik dan hier. In deze post gaan we een diepere kijk nemen in wat een zip bestand is en hoe je het open krijgt. Wanneer je dit concept goed begrijpt, dan zal je van nu enkel nog maar ZIP bestanden doorsturen via mail of via wetransfer.

- Advertisement -

Wat is een bestandstype?

Elk bestand heeft een bepaald bestandstype. Op basis daarvan beslist de computer met welk programma hij het bestand opent. Een voorbeeld: afbeeldingen hebben het bestandstype .jpg, .png, … Als je klikt op zo’n bestand, kijkt de computer eerst naar het bestandstype ( in dit geval bijvoorbeeld .jpg) en zoekt dan naar een gepast programma om dit bestandstype te openen (in dit geval bijvoorbeeld de app Foto’s). Wanneer het bijhorende programma gevonden is, wordt het bestand in dit programma geopend.

Wat is een zip bestand?

De uitleg van Microsoft zelf over het nut van gezipte mappen gaat als volgt: “Gezipte (gecomprimeerde) bestanden nemen minder opslagruimte in beslag en kunnen sneller naar andere computers worden overgebracht dan niet-gecomprimeerde bestanden. In Windows gebruikt u gezipte bestanden en mappen op dezelfde manier als niet-gecomprimeerde bestanden en mappen. Door meerdere bestanden te combineren in een gezipte map kunt u die eenvoudig delen.” ( https://support.microsoft.com/nl-be/help/14200/windows-compress-uncompress-zip-files).

Een zip bestand herken je aan het volgende icoontje:

Het icoontje van een zip
Het icoontje van een zip

Een bestand met de zip extensie is een soort map die je kan doorsturen. Stel dat je een map met afbeeldingen wilt doorsturen via e-mail, dan zal je e-mailprogramma dit waarschijnlijk niet toelaten. Het programma zal vragen om elke foto apart in de mail te zetten. Dit is lastig voor de ontvanger van de mail, want hij zal de afbeeldingen 1 voor 1 moeten opslaan. De oplossing hiervoor is een zip bestand, dat is uitgevonden om gemakkelijk een collectie van bestanden te verzenden.

Nog een belangrijk pluspunt van een zip bestand: de totale grootte van alle bestanden in de zip wordt verkleind. Of met andere woorden: een zip file comprimeert de inhoud.

Hoe een zip bestand openen

Een zip bestand openen is eenvoudig. Ga met de Windows verkenner naar het bestand, zoals op de foto hieronder:

Zoek het bestand in de windows verkenner
Zoek het bestand in de windows verkenner

Vervolgens, klik met de rechtermuisknop op het bestand. Er opent een menu, klik hierin op ‘alles uitpakken’.

Klik op alles uitpakken in het menu
Klik op ‘Alles uitpakken’ in het menu

Nu springt er een venster open. Klik op ‘uitpakken’ om de bestanden die in het zip bestand zitten, op je computer te zetten.

Uitpakken van de zip file
Uitpakken van de zip file

Na het uitpakken van de bestanden wordt er automatisch een nieuwe map gemaakt op dezelfde locatie en met dezelfde naam als de zip file. In deze nieuwe map zitten de bestanden van de zip file.

Een nieuwe map is aangemaakt met de inhoud van de zip
Een nieuwe map is aangemaakt met de inhoud van de zip

Conclusie

Een zip map heeft dus veel voordelen en het wordt vaak gebruikt om bestanden door te sturen of om een bestandsgrootte de reduceren. Gecomprimeerde bestanden kan je sneller doorsturen omdat ze kleiner zijn. Merk je dat je computer niet snel genoeg gaat? Lees hoe je je computer sneller maakt!

Bekijk onze uitgebreide gids over hoe je een zip bestand aanmaakt.

Heb je vragen of opmerking? Neem dan gerust contact met ons op, we beantwoorden met plezier jouw vragen! 

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!