Comprimeren is een handige uitvinding gedaan om voornamelijk de grootte van 1 of meerdere bestanden te verkleinen. Vooral in de context van websites heeft het veel nut gehad, maar het is zeker niet beperkt tot websites alleen. Bijvoorbeeld wanneer je een mail wilt versturen naar een vriend of collega. Als je eerst je bestanden comprimeert, dan zal de mail sneller verstuurd worden, want het bestand is nu veel minder groot. Of wanneer je een bestand oplaadt in WeTransfer, dan kan eerst het bestand comprimeren helpen om het proces te versnellen, want nu moeten er minder megabytes worden doorgestuurd.
Bij websites zorgt compressie dat websites sneller kunnen laden, want het aantal bytes doet moet worden doorgestuurd wordt aanzienlijk verkleint. Dit kan van economisch belang zijn. Soms betaal je geld per gigabyte dat op de online opslagruimte staat. Door compressie wordt dit getal veel kleiner en betaal je daardoor ook minder.
Maar hoe werkt compressie nu juist en wat zijn de voordelen voor mensen die geen website makers zijn? In de volgende onderdelen bespreken we uitvoerig wat comprimeren is, zodat jij een beter inzicht hebt in deze fantastische technologie.
Wat is comprimeren?
Comprimeren is het proces waarbij 1 of meerdere bestanden samen worden gevoegd tot 1 bestand op zo een manier dat het uiteindelijke bestand kleiner is dat alle bestanden samen. Met kleiner bedoelen we de grootte dat een bestand op de harde schijf inneemt. Het proces kan met de volgende foto samen worden gevat:
![Wat is comprimeren? Alles wat je moet weten over comprimeren 1 Hoe werkt comprimeren](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_950,h_908/https://itpack.be/wp-content/uploads/2020/08/comprimatie.png)
Hoeveel procent dat men kan besparen door bestanden te comprimeren hangt altijd af van bestand tot bestand, maar ook van algoritme tot algoritme. Een algoritme is eigenlijk niets meer dan een ‘kookboek’ hoe een computer een probleem moet oplossen. Zo bestaat er verschillende algoritmes om bestanden te comprimeren. Zo heb je bijvoorbeeld LZ77, LZR, LZSS en zo voort. Verwar ZIP of RAR niet met een comprimeer techniek. ZIP is wat men noemt een archive file format. ZIP zelf gebruikt deze comprimeer technieken om tot het doel te komen, namelijk een bestand te maken.
Dus samengevat: er is een verschil tussen archiveren en comprimeren. Archiveren is het proces om en groep bestanden en mappen in 1 bestand te steken. Comprimeren is het proces om de bestandsgrootte te verkleinen.
Weetje: ZIP gaat elk bestand apart comprimeren om dan alles te samen te archiveren. Zo kan ZIP kijken welke comprimeer technieken het best past bij elk apart bestand.
Daarnaast is het ook belangrijk om een onderscheid te maken tussen wat men noemt losless en lossy comprimatie. Losless zal ervoor zorgen dat je na de comprimatie terug het originele bestand kan verkrijgen. Lossy daarentegen zal een bestand aanzienlijk verkleinen, maar ook informatie verwijderen. Lossy comprimatie kun je niet meer terugdraaien, eens het gebeurt, is dan kun je het originele bestand niet meer ‘herstellen’. Een voorbeeld van losless comprimatie is wat ZIP gebruikt en lossy is wat in afbeeldingen compressie gebruikt wordt.
Zo heb je een tool voor JPG (foto’s) afbeeldingen te verkleinen met compress JPEG. Probeer eens een bestand in te geven en kijk naar het verschil. Soms zie je helemaal gaan verschil tussen de originele en gecomprimeerde afbeelding, maar de gecomprimeerde afbeelding is vaak veel kleiner in grootte.
Hier een voorbeeld van een afbeelding die niet gecomprimeerd is en daarna wel. Het is gecomprimeerd met een lossy algoritme:
![Wat is comprimeren? Alles wat je moet weten over comprimeren 2 Foto voor het comprimeren](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1000,h_669/https://itpack.be/wp-content/uploads/2020/08/DSCF8260-2-3.jpg)
![Wat is comprimeren? Alles wat je moet weten over comprimeren 3 Foto na het comprimeren](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_1000,h_669/https://itpack.be/wp-content/uploads/2020/08/compressed.jpg)
Het is misschien moeilijk om met het oog het verschil te zien. Maar wist je dat het originele bestand 3,5 keer groter is in afbeeldingsgrootte? Dus comprimeren van foto’s wilt dus niet altijd zeggen dat je met het blote oog veel verschil ziet.
Hoe werkt comprimeren?
Om te illustreren hoe comprimatie werkt, laten we kijken naar een versimpeld voorbeeld. Een manier om data te comprimeren in tekst is door woorden te vervangen met cijfers. Wanneer we elk woord vervangen door een cijfer, dan krijgen we het volgende:
“Dit artikel is interessant en het is ook plezant”
Elk getal stemt overeen met een woord. Zo zie je bijvoorbeeld is dat vervangen wordt door het cijfer 3. Op zich lijkt het al dat we veel ruimte hebben bespaard, maar vergeet niet dat we ook ergens moeten bijhouden welk getal overeenstemt met welke letter. Als we dit niet doen, kunnen we het gecomprimeerd bestand niet meer terugdraaien. Dus in dit voorbeeld zullen we nog niet zoveel ruimte bespaard hebben. Maar als we dit zouden doen voor een heel boek, dan gaan we al veel ruimte kunnen besparen!
Hoe kun je bestanden comprimeren?
Nu we weten wat comprimatie juist inhoudt, kunnen we kijken naar hoe je zelf bestanden kan comprimeren. Er bestaan veel online tools om afbeeldingen te comprimeren zoals Compress JPEG, TinyJPG en Optimizilla. Daarnaast kun je perfect ook op je Windows computer ZIP bestanden maken. Windows bevat een ingebouwde tool dat zelf archiveert en comprimeert.
Meer leren over comprimeren
Enkele websites en filmpjes die je zeker eens moet bekijken over comprimatie:
- https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=Lto-ajuqW3w&feature=emb_logo
- https://www.youtube.com/watch?v=OtDxDvCpPL4
- https://www.youtube.com/watch?v=goOa3DGezUA
- https://www.keycdn.com/support/lossy-vs-lossless
- https://wetransfer.zendesk.com/hc/en-us/articles/360001396446-Why-is-the-size-of-my-files-different-on-WeTransfer-than-on-my-computer