maandag, juni 24, 2024
HomeAlgemeenHoe je computer leegmaken voor verkoop of containerpark?

Hoe je computer leegmaken voor verkoop of containerpark?

Wanneer je computer of laptop wilt verkopen of weggooien moet je met een paar zaken rekening houden. Zo is het belangrijk dat we de computer leegmaken. Als je dit niet op de juiste manier doet, dan zou de volgende eigenaar jouw gegevens nog kunnen bekijken.

- Advertisement -

Toch is een backup maken voor je de computer verkoopt heel belangrijk. Moest je dan nog iets nodig hebben van je computer, dan heb je het thuis nog liggen. Daarna moeten we de harde schijf leegmaken, of ook wel formatteren genoemd. De laatste stap is, wanneer je hem verkoopt, om Windows opnieuw te installeren.

In deze Windows 10 gids lopen we een voor een door deze stappen, zodat jij je oude computer kunt verkopen zonder zorgen.

Hoe je computer of laptop leegmaken voor verkoop?

Backup maken van je bestanden

Voor we de computer leegmaken, moeten we eerst een goede backup nemen van ons apparaat. Belangrijk is om hier direct te vermelden dat het hier over bestanden gaat. Programma’s kunnen niet worden opgenomen in een backup. Daarom is het belangrijk om een lijst van je programma’s te maken die je zou willen behouden. Wanneer je sommige programma’s hebt aangekocht, moet je op zoek gaan naar de licentiesleutel (als deze er is).

Zoals gezegd is een backup van cruciaal belang. Je kunt op vele verschillende manieren een backup maken. Wij laten enkele van onze favoriete manieren zien.

Alle nodige bestanden manueel verplaatsen

Dit is de makkelijkste manier, maar het kan wel tijdrovend zijn. Deze stap bestaat eruit om alle bestanden je graag zou willen behouden op een externe harde schijf te plaatsen. Als je op zoek ben naar een externe harde schijf, dan raden wij de Samsung Portable SSD T5 500Gb aan. Denk je toch meer nodig te hebben dan 500Gb, dan heeft Samsung ook een 1Tb versie. Wij hebben de 500Gb versie. Koppel deze eerst aan je computer of laptop.

Sluit harde schijf aan aan je computer
Onze Samsung Portable SSD T5

Vervolgens kopieer je de bestanden van jouw computer naar de externe harde schijf.

Een systeemkopie maken

Een systeemkopie laat je toe om je volledige computer te backuppen. Deze optie is meer compleet dan de optie hierboven. Alleen ga je hier bestanden meenemen die niet relevant zijn en daarnaast dus ook meer ruimte in beslag gaan nemen.

 1. Open het configuratiescherm.
 2. Klik op Systeem en beveiliging.
 3. Klik op Back-up maken en terugzetten (Windows 7). Belangrijk: er mag dan wel Windows 7 staan, dit werkt ook perfect voor een Windows 10 computer.

  Systeemkopie maken Windows 10

 4. Klik links in de zijbalk op “Een systeemkopie maken“.
 5. Nu springt er een scherm open. Selecteer de eerste optie. Hier moet je de schijf aanduiden waar je de systeemkopie wilt plaatsen. Dit moet de externe harde schijf zijn. Klik dan op “Volgende” en vervolgens op “start backup“.

  Systeemkopie maken op externe harde schijf

Opnieuw instellen van Windows 10

Windows 10 biedt een optie aan om je computer opnieuw in te stellen, met of zonder je gegevens te bewaren. Deze optie volstaat wanneer je de computer wilt doorverkopen of wanneer je de computer wilt weggooien. Zorg zeker eerst dat je een backup hebt van Windows 10 en ga dan verder met deze stap om de computer leeg te maken.

 1. Klik links onderaan op het Windows icoontje () of druk op de sneltoets op je toetsenbord.
 2. Tip vervolgens ‘Deze pc opnieuw instellen‘ in en druk op het resultaat.

  Hoe je computer leegmaken voor verkoop of containerpark? 1

 3. Klik vervolgens op ‘Aan de slag‘. Dit zal je computer nog niet opnieuw instellen. Het opent alleen maar een wizard die je verder begeleidt.

  computer opnieuw instellen Windows 10

  - Advertisement -
 4. Als laatste stap heb je de keuze om je computer naar fabrieksinstellingen te zetten of om je gegevens te behouden. Wij zijn geïnteresseerd in de fabrieksinstellingen, dus de optie om al je bestanden te verwijderen.
 5. Nu krijg je de optie om te kiezen om je Windows opnieuw te installeren vanuit je lokale computer of vanuit de cloud. Wanneer je je computer weggooit, is de tweede optie het beste. De cloud optie is het beste voor doorverkopen. Hoe je computer leegmaken voor verkoop of containerpark? 2
 6. Wanneer je op Lokaal opnieuw installeren klinkt, zal je de optie krijgen om nog instellingen te veranderen.
 7. Als laatste moet je bevestigen of je de computer opnieuw wilt instellen. Wanneer je hier op klikt, kun je niet meer terug. Als je met een laptop werkt, vergeet hem dan niet aan de lader te hangen!computer opnieuw instellen Windows 10 - alles verwijderen

Is alle data weg wanneer we de computer leegmaken?

Het is nooit 100% zeker dat je data volledig weg is. Dit is toch het geval bij een harde schijf. Bij een SSD (solid state drive), is de kans groter dat je geen data meer terugvindt. Dit komt omdat een HDD de data fysiek wegschrijft op de disk. Om 100% zeker te zijn kun je altijd de harde schijf uit je computer halen en vernielen wanneer je de computer weggooit.

Recycleren van je computer

Voor je je oude computer weggooit, ga eens langs bij Ecubel of DigitalForYouth en hoor eens of zij nog computers nodig hebben. Ze zullen enorm blij zijn met jouw oude computer!

Op zoek naar een nieuwe computer?

Nadat je oude computer weg is, is het misschien tijd voor een nieuwe. Er zijn veel opties die je kunt nemen. Wij raden altijd aan om eens te kijken tussen de laptop of desktop keuzes van Coolblue, die zijn meestal zeker goed!

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!