zondag, oktober 6, 2024
HomeAlgemeenHoe bescherm je je computer tegen virussen en hackers?

Hoe bescherm je je computer tegen virussen en hackers?

Naarmate onze maatschappij zich steeds meer online begeeft, komen er ook steeds meer criminelen bij die via het internet azen op jouw gegevens en jouw geld. 

- Advertisement -

Veel Belgen shoppen immers online of doen allerlei andere transacties via het internet, en dat betekent dat er gelegenheden zijn om (betaal)gegevens te stelen. 

Criminelen kunnen die bemachtigen via een rechtstreekse methode en je computer hacken, of meer indirect door een virus te installeren op je computer. 

Virussen kunnen ook op je computer worden gezet voor andere doeleinden, denk aan ransomware, spionage of gewoon voor het plezier van de crimineel.  

Het is een feit dat cyberaanvallen van allerlei aard steeds meer voorkomen, en dus is het jouw taak om je hiertegen te beveiligen. 

Laten we nu even kijken naar de verschillende manieren waarop je je computer tegen virussen en hackers kan beschermen.  

Sterke wachtwoorden

Een hacker hoeft helemaal niet erg vaardig te zijn als die het wachtwoord van bijvoorbeeld je e-mailadres, je Facebookaccount of je computer gewoon kan raden.  

Wachtwoord123, je verjaardag of die van je mama gebruiken is misschien makkelijk om te onthouden, maar het kleinste kind kan die raden, en natuurlijk zijn dergelijke zaken de eerste combinaties die iemand met slechte bedoelingen zal proberen om toegang te krijgen tot jouw gegevens. 

Gebruik eerst en vooral een wachtwoord dat niets te maken heeft met jou. Niet je naam, je verjaardag, je adres, of wat dan ook. Hoe willekeuriger hoe beter. Zorg ervoor dat een wachtwoord minstens 10 tekens lang is, hoofdletters en gewone letters bevat, net als letters en speciale symbolen. 

Een voorbeeld van een goed wachtwoord is bijvoorbeeld N$j74rF1*p8A!. 

Hiernaast is het ook belangrijk dat je op regelmatige basis je wachtwoorden wijzigt, liefst elke maand of minstens om de 72 dagen.  

Heb je een goed wachtwoord gemaakt en moet je dat om de een of andere reden delen met iemand? Zorg er dan voor dat je dit op een veilige manier doet, je wilt natuurlijk niet dat onbekenden je wachtwoord kunnen lezen en gebruiken.  

We geven je daarnaast nog een extra tip: als je een e-mailadres niet meer gebruikt, zorg er dan voor dat je dit volledig verwijdert, zodat anderen hier geen misbruik van kunnen maken! 

- Advertisement -

Installeer een VPN

Een VPN is een Virtueel Particulier Netwerk, een stuk software dat je kan downloaden met als doel om je IP-adres te maskeren zodat men via het internet niet kan zien wie je bent en waar je woont. Het leidt het signaal dat je computer verstuurt in feite om naar een andere locatie, alvorens het die gegevens over het internet verstuurt. 

Dat is natuurlijk zeer interessant tegen hackers, want als je verbonden bent met een VPN dat je een IP-adres uit pakweg Rusland of China geeft, is het voor hackers al een heel stuk moeilijker om effectief te traceren waar je zit. 

Er zijn honderden goede VPN-bedrijven op de markt, dus bepalen welke het beste VPN kan aanbieden hangt af van veel factoren, zoals de kosten, beschikbare servers en uptime.   

Eens je een goed VPN hebt gekozen, is het belangrijk dat je dit inschakelt telkens je online bent. Zo kunnen derde partijen niet achterhalen waar je precies woont en andere privégegevens stelen. 

Firewall, antivirus en antimalware

Bij de meeste Windows en Apple computers krijg je standaard een antivirus en firewall, maar indien dat niet het geval zou zijn moet dit zeker downloaden en installeren. 

Een firewall houdt allerlei cyberaanvallen van buitenaf tegen (maakt het hackers veel moeilijker) en een antivirus richt zich op virussen onderscheppen, herkennen en neutraliseren. 

Hoewel deze twee zaken passief zijn (ze blokkeren een heleboel ongein dat op je computer terecht wil komen), moet je toch regelmatig nog een virusscan uitvoeren.  

Elke week op zijn minst is aangeraden. Je kan dat op de achtergrond van je computer laten draaien, zodat je ondertussen gewoon verder kan werken/gamen. 

Er zijn een aantal gratis opties die zeker dienst kunnen doen als basisbescherming, maar als je met gevoelige informatie werkt en er echt zeker van wil zijn dat je veilig zit, is het wellicht de moeite om een kwalitatieve (en dus duurdere) optie te zoeken. 

Naast een virusscanner is het ook handig om een antimalwaretoepassing te downloaden, deze zijn specifiek gericht op het opsporen van spyware en andere malware die toegang tot je e-mail, bestanden en soms zelfs besturingssysteem willen bemachtigen.  

Software updaten

Software die verouderd is zit vol gaten waar hackers makkelijk doorheen kunnen raken. Het baat je dus niets als je allerlei antivirusprogramma’s downloadt maar die nooit updatet.  

Je kan beveiligingssoftware zien als een kooi met kippengaas die strak rond je computer zit geweven. Na verloop van tijd zal dit hier en daar een beetje los komen, en dan kunnen indringers hier misbruik van maken om toegang te verkrijgen. 

Je software updaten zorgt ervoor dat je beveiligingskooi strak wordt gehouden en dat de mazen in het virtuele beveiligingsnet worden gedicht.  

Maak het een prioriteit om minstens om de twee weken al je belangrijke software op je computer van een update te voorzien. 

Wees op je hoede

En de laatste tip is wellicht de meest voor de hand liggende: wees altijd op je hoede. Het merendeel van virussen halen mensen immers zelf binnen op hun computer, door bijvoorbeeld op een slechte link te drukken of door een kwaadaardig bestand te downloaden. 

Paranoïde zijn op het internet is altijd een goed idee. Voordat je op een bepaalde link klikt, neem altijd even de tijd om die link goed te bekijken.  

Eerst en vooral: waar komt die link vandaan? Als je die via een betrouwbare bron hebt gevonden zal het wellicht wel in orde zijn (maar dat is natuurlijk geen garantie), maar een link die een onbekende persoon je via e-mail heeft doorgestuurd?  

Je loopt daar echt veel kans mee om naar een kwaadaardige site te worden gebracht, waar er wat malware of een virus op je computer kan worden gezet. 

Ten tweede: hoe ziet die link eruit? Lijkt het erop alsof die je naar de website zal brengen waarheen je hoopt te gaan? Een link naar www.amazzon.com kan je op het eerste gezicht interpreteren als legitiem, maar zoals je kan zien is er daar iets mis mee. 

Ten derde: als iets te goed is om waar te zijn, dan is het niet waar. Is het realistisch dat de loterij je een mailtje zal sturen via nicole78@lotterywinning.com om je te informeren over je miljardenwinst?  Is het realistisch dat een Nigeriaanse prins jou een paar miljoen zal geven als je een luttele €10.000 op zijn rekening stort?  

Oplichters en ander online gespuis richten zich op nietsvermoedende mensen om hun gegevens en geld af te troggelen, of om een virus op hun computer te kunnen installeren.  

Wees gewaarschuwd, wees altijd op je hoede en pas de bovenstaande tips toe en je loopt al heel wat minder risico. 

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!