zaterdag, juli 20, 2024
HomeAlgemeenHoe een QR code op foto scannen: Stapsgewijze Handleiding

Hoe een QR code op foto scannen: Stapsgewijze Handleiding

QR-codes scannen vanaf foto’s en screenshots is tegenwoordig een fluitje van een cent dankzij de functie Livetekst op moderne iPhones en diverse apps voor Android. Met deze handige mogelijkheid kun je QR-codes scannen die je eerder hebt opgeslagen in je fotobibliotheek, zonder ze nogmaals te hoeven opzoeken of af te drukken. Deze gids is niet voor QR-codes te scannen via je camera.

- Advertisement -

In deze praktische gids leer je stap voor stap hoe je QR-codes op een eenvoudige manier scant vanaf afbeeldingen op je iPhone of Android-toestel.

Benodigdheden

Om een QR-code succesvol te scannen vanaf een foto of screenshot, heb je de volgende twee zaken nodig:

Smartphone

Een moderne smartphone, zowel een iPhone als een Android-toestel, is uitgerust met een camera die QR-codes kan scannen. De meeste recente modellen hebben deze functie ingebouwd in de camera-app. Voor oudere toestellen is het mogelijk dat je eerst de camera-instellingen moet controleren en de QR-code scanfunctie moet inschakelen.

QR-code scanner app

Indien je smartphone geen ingebouwde QR-codescanner heeft, kun je een derde-partij QR-codescanner-app downloaden. Een veelzijdige optie is QR TIGER, beschikbaar voor zowel Android als iOS-apparaten. Met deze app kun je eenvoudig QR-codes scannen vanaf foto’s en screenshots in je fotobibliotheek, ongeacht het type smartphone of tablet dat je gebruikt.

Met een geschikte smartphone of tablet en eventueel een QR-code scanner-app ben je klaar om QR-codes te scannen vanaf opgeslagen afbeeldingen. Deze handige functie maakt het scannen van QR-codes een fluitje van een cent.

Stappen om een QR-code te scannen vanaf een screenshot

Stap 1: Screenshot maken

Maak eerst een screenshot van de QR-code die je wilt scannen. Op een iPhone doe je dit door de zijknop en volumeknop tegelijkertijd in te drukken. Op Android-toestellen verschilt dit per model, maar vaak kun je een screenshot maken door de aan/uit-knop en volume omlaag-knop tegelijk in te drukken.

Stap 2: QR-code scanner app installeren

Als je smartphone geen ingebouwde QR-codescanner heeft, download dan een derde-partij QR-codescanner-app zoals QR TIGER. Deze app is beschikbaar voor zowel Android als iOS-apparaten en laat je eenvoudig QR-codes scannen vanaf foto’s en screenshots in je fotobibliotheek.

Stap 3: Screenshot openen in de app

Open de QR-codescanner-app en selecteer de optie om een QR-code te scannen vanaf een afbeelding. Navigeer vervolgens naar de screenshot van de QR-code in je fotobibliotheek en selecteer deze.

Stap 4: QR-code scannen vanuit screenshot

De app zal nu de QR-code op de screenshot herkennen en decoderen. Afhankelijk van de informatie in de QR-code, word je mogelijk doorgestuurd naar een website, krijg je contactgegevens te zien of wordt er andere relevante informatie weergegeven. Zo kun je op een gemakkelijke manier QR-codes scannen die je eerder hebt opgeslagen, zonder ze opnieuw te hoeven zoeken of afdrukken.

Handige tips voor een succesvol scanproces

Kwaliteit van de screenshot

Voor een optimale scanbaarheid is het essentieel dat de QR-codes op screenshots scherp en duidelijk zijn. Korrelige of wazige QR-codes zullen de scanner waarschijnlijk niet goed kunnen lezen. QR-codes van slechte kwaliteit kunnen de gebruikerservaring en feedback van klanten negatief beïnvloeden. Een QR-code met een hogere kwaliteit kan een hoger percentage van de code herstellen wanneer er iets misgaat tijdens het scannen. Dit maakt QR-codes met een hoge kwaliteit handiger, zelfs als een deel is weggevaagd.

Goede belichting

Zorg ervoor dat de QR-code goed belicht is op de screenshot. Een te donkere of overbelichte afbeelding kan de scanbaarheid belemmeren. Probeer de QR-code in een gelijkmatig verlichte omgeving te fotograferen voor een duidelijk contrast tussen de zwarte en witte vlakken.

Correcte positionering van de QR-code

De plaatsing van de QR-code op de afbeelding is cruciaal voor een soepel scanproces. Vermijd het plaatsen van de code op spiegelende oppervlakken, bewegende objecten of in donkere hoeken waar deze moeilijk zichtbaar is. Kies een opvallende en gemakkelijk toegankelijke positie, zodat de QR-code goed in beeld komt zonder obstakels. Houd ook rekening met de afstand tot het publiek bij het bepalen van de juiste grootte van de code op de afbeelding.

- Advertisement -

Conclusie

Voor jong en oud is het scannen van QR-codes vanaf foto’s en screenshots een handige en tijdbesparende functionaliteit. Door deze stapsgewijze handleiding te volgen, kun je eenvoudig QR-codes decoderen die je eerder hebt opgeslagen, zonder ze opnieuw te hoeven opzoeken of afdrukken. Met de juiste voorbereiding en een beetje oefening wordt het scannen van QR-codes vanaf afbeeldingen een fluitje van een cent.

Onthoud dat een goede kwaliteit van de afbeelding, voldoende belichting en een correcte positionering van de QR-code cruciaal zijn voor een soepel scanproces. Door deze tips in acht te nemen, zul je de kracht van QR-codes optimaal kunnen benutten, of je nu jong of oud bent. QR-codes openen deuren naar digitale werelden en bieden gemak en toegang tot waardevolle informatie, waar je je ook bevindt.

FAQs

 1. Hoe scan ik een QR-code die op een foto staat?
  Om een QR-code te scannen die op een foto of schermafbeelding staat, open je eerst de Foto’s-app op je telefoon. Vervolgens open je de afbeelding waarop de QR-code staat. Druk lang op de QR-code binnen de afbeelding om deze te scannen.
 2. Hoe kan ik een QR-code scannen die op mijn eigen scherm wordt weergegeven?
  Om een QR-code te scannen die op je eigen scherm staat, houd je de homeknop van je telefoon ingedrukt om Google Assistent te activeren. Klik vervolgens op het Lens-icoon dat onderaan je scherm verschijnt. Richt de camera van je telefoon op de QR-code en klik op het midden van de code. Volg daarna de suggestie die op het scherm verschijnt.
 3. Is het mogelijk om een QR-code van een screenshot te scannen?
  Ja, dat is mogelijk. Om een QR-code van een screenshot te scannen, tik je op de optie ‘Code scannen’ en kies je ‘Foto’s’ om een afbeelding te selecteren uit je galerij. Als de screenshot zich op een ander apparaat bevindt, kun je de camera van je telefoon gebruiken om de QR-code direct te scannen door deze erboven te houden. Je kunt ook de camera van WhatsApp gebruiken om een foto te maken van de QR-code.
 4. Hoe scan ik een QR-code met mijn iPhone?
  Om een QR-code te scannen met je iPhone, open je de Camera-app vanaf het beginscherm, het bedieningspaneel of het toegangsscherm. Gebruik de camera aan de achterzijde van je iPhone en houd je apparaat zo dat de QR-code zichtbaar is in de zoeker van de Camera-app. Je iPhone zal automatisch de QR-code herkennen en een melding weergeven.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!