maandag, mei 27, 2024
HomeAlgemeenHoe een zip bestand maken?

Hoe een zip bestand maken?

Vaak is het niet mogelijk om een volledige map te verzenden naar een ander persoon of zijn de bestanden die je wilt verzenden enorm groot. Geen nood, daarvoor zijn er zip bestanden! In deze handleiding laten we je zien hoe we een zip bestand maken en hoe je het perfect zelf kan doen.

- Advertisement -

Een zip bestand is een gecomprimeerd bestand dat één of meerdere bestanden of mappen bevat. Laten we eens kijken hoe je zo een bestand kan aanmaken. In deze blogpost behandelen we niet hoe je een zip bestand opent.

Een zip bestand herken je aan het volgende icoontje:

Zip bestand icoon

Hoe een zip bestand maken in Windows 10?

Windows 10 biedt een manier aan om een ZIP bestand te maken, zonder het installeren van extra programma’s. Er zijn ook nog andere programma’s zoals 7-zip die je toelaten op zip bestanden te maken. In de volgende sectie zullen we kijken welke optie de beste is.

1. Selecteer de bestanden

Je kan kiezen om alle bestanden in 1 map te steken en dan deze map te zippen. Een andere mogelijkheid is om alle bestanden die je wilt zippen te selecteren. Het laatste kan je best doen door de toets ctrl in te drukken en zo meerdere bestanden te selecteren. Let op, voor de laatste optie moeten alle bestanden wel in dezelfde map zitten.

Selecteer meerdere bestanden

2. Maak een gezipte map

Wanneer je alle documenten hebt geselecteerd, moet je rechtermuisknop drukken op 1 van de bestanden. Daarna klik je op “Kopiëren naar” en vervolgens op “Gecomprimeerde (gezipte) map”:

Kopiëren naar een gecomprimeerde gezipte map

Dit maakt automatisch een gezipte map aan op de huidige locatie:

ZIP bestand aangemaakt

7-zip vs ingebouwde zip functionaliteit van Windows 10

Zoals hiervoor gezegd, heeft Windows 10 een ingebouwde manier op zip bestanden aan te maken. Toch zijn er nog andere programma’s die je kan installeren waarmee je ook een zip bestand kan maken. Waarom zouden we deze gebruiken?

Een voorbeeld van een van deze programma’s is 7-zip. Er zijn verschillende redenen waarom we toch zouden verkiezen om 7-zip te gebruiken over de standaard Windows 10 functionaliteit. 

  • 7-zip biedt de mogelijkheid om een wachtwoord op je zip bestanden te zetten. Misschien wil je niet dat iedereen je zip bestand kan lezen. Daarom is het soms handig om hier een wachtwoord op te zetten. 
  • Je kan met 7-zip andere compressiemethodes kiezen die zorgen dat je bestanden nóg beter gecomprimeerd worden. Dit betekent dat je bestand nog kleiner wordt in grootte. Daardoor zal je bestand sneller verstuurt kunnen worden naar de ontvanger.
  • Het is mogelijk met 7-zip om RAR bestanden (een alternatief voor zip bestanden) uit te pakken. Dus geen nood meer voor aparte software te installeren. Windows 10 kan standaard geen rar bestanden openen. 
  • Je kan kiezen naar welke map je het zip-bestand opslaat. Je zag hierboven dat als je een zip-bestand maakt dat het in de huidige map wordt opgeslagen. Soms wil je de bestanden direct naar een ander map opslaan.
  • Je kan met 7-zip direct het bestand versturen via mail met een snelkoppeling. 

Dit zijn dus een paar belangrijke redenen om toch te overwegen om 7-zip te installeren. En bovendien is het een gratis programma.

Hoe een zip bestanden maken met 7-zip?

1. 7-Zip downloaden

Je kan 7-zip downloaden op hun website. Kies het juiste installatieprogramma (tussen 64 en 32 bit). Weet je niet welke Windows versie je hebt? Kijk hier hoe je achter jouw windows versie komt.

Wanneer je het bestand hebt gedownload, kan je de instructies volgen

Installeren van 7-zip

2. Zip bestand maken met 7-zip

Nu kan je dezelfde stappen ondernemen als ervoor. Je selecteert de bestanden of de map(pen) die je wilt zippen. Daarna klik je met rechtermuisknop op 1 van de bestanden of mappen en selecteer je “Toevoegen aan ‘Bestanden.zip’”.

- Advertisement -
Toevoegen aan gezipt bestand

Dit doet exact hetzelfde wanneer je “Kopiëren naar > gecomprimeerde (gezipte) map” zou doen. 

Je ziet in de lijst ook nog veel extra opties staan. Een van de belangrijkste is “Toevoegen aan archief…”. Dit opent een instellingenpaneel waar je een heleboel opties kan instellen.

Toeveogen aan archief

Hier kan je onder andere een wachtwoord instellen en de type van compressie instellen. Wanneer je klaar bent kun je op “OK” drukken om de compressie te starten.

Hoeveel ruimte heeft mijn zip bestand bespaard?

Dit hangt enorm veel af van welk compressie bestand je gebruikt. Zo is er een verschil tussen zip, 7z (compressiebestand van 7-zip) en rar. We vergelijken hier zip en 7-zip:

Compressie van 8 verschillende bestanden met totale grootte van 1.88GbSnelheid (hoe sneller hoe beter)Bestandsgrootte na compressie (hoe minder hoe beter)
Zip1 minuut en 12 seconden1.45Gb na compressie
7-Zip1 minuut en 31 seconden1.14Gb na compressie

7Z is trager, maar geeft een veel sterkere compressie. Dit is maar 1 voorbeeld, maar in het algemeen zal 7-zip 20-40% betere compressie geven. Rar geeft ongeveer dezelfde resultaten als 7-zip.

beide geven wel een aanzienlijk verschil in compressie t.o.v. het originele bestand. Dus het is zeker de moeite om compressie uit te voeren.

Bestand toevoegen aan een bestaand zip bestand

Wanneer je een zip bestand gemaakt hebt is het nog steeds mogelijk om hier achteraf bestanden aan toe te voegen. De simpelste manier is om gewoon dat bestand te slepen naar het bestaande zip bestand.

Bestand toevoegen aan gezipt bestand

Bestand verwijderen uit een bestaand zip bestand

Je kan klikken op een bestaand zip-bestand en hier simpelweg gewoon het bestand dat je wilt verwijderen aanklikken. Daarna druk je op “delete”op je toetsenbord. Dit zal het bestand verwijderen uit de gezipte map.

Wat is het verschil met een RAR bestand?

Een RAR bestand is eigenlijk hetzelfde als een ZIP bestand. Het enige verschil is dat een RAR bestand betere compressie geeft. Dit wil dus zeggen dat na het comprimeren van je bestanden, een RAR bestand meestal kleiner is in grootte. Maar de tools om RAR bestanden te maken, zijn meestal niet gratis. Daarom verkies ik er voor om toch bij ZIP te blijven.

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om bestanden en mappen te comprimeren. De meest gebruikte is zip, maar er zijn andere zoals 7z en rar. De twee laatste geven een veel betere compressie, maar dit vereist dat de ontvanger deze programma’s ook geïnstalleerd heeft op zijn/haar computer. Je komt dus zeker toe met de ingebouwde versie van Windows 10.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!