maandag, juni 24, 2024
HomeAlgemeenHoe veilig een wachtwoord versturen?

Hoe veilig een wachtwoord versturen?

Je moet af en toe eens een wachtwoorden doorsturen, maar hoe stuur je nu een wachtwoord veilig door? Als iemand je e-mail bekijkt of je sms’en, wil je niet dat hij/zij dit wachtwoord gewoon ziet staan. 

- Advertisement -

In deze blogpost laat ik je zien hoe je jouw wachtwoord, of gelijk welke tekst, veilig kan versturen. Wat volgt zijn twee gemakkelijke en verschillende manieren hoe je veilig een wachtwoord kan versturen.

Methode 1: Veilig online een wachtwoord verzenden via encryptie

Er zijn een aantal websites die het heel makkelijk maken om een wachtwoord te verzenden. Mijn twee favoriete zijn password.link en dead-drop. Beide bieden ze de mogelijkheid aan om het wachtwoord ook maar eenmalig te bekijken.

Password.link

Hierbij surf je naar de website en schrijf je jouw paswoord in het tekstvak:

hoe veilig een wachtwoord versturen

Vervolgens druk je op de knop “Create link” en dit geeft je vervolgens een link. Deze link kan je sturen naar de ontvanger. Let dus wel op, de ontvanger kan het wachtwoord maar 1 keer zijn. Vanaf hij de URL bezocht heeft, zal hij het niet nog eens kunnen openen.

Dead drop bekijk wachtwoord

Eerste keer als je de URL opent 

Wachtwoord is al bekeken geweest

De tweede keer kan je het wachtwoord niet meer bekijken

Dead-drop.me

Dit geeft exact dezelfde functionaliteit als password.link, met de uitzondering dat je hier een groter tekstvak hebt. Wanneer je met dead-drop werkt, krijg je niet enkel een URL, maar ook een paswoord toegewezen. Dus nu volstaat het niet om enkel de URL te hebben. Wanneer je de gegenereerde link krijgt, moet je het wachtwoord nog invullen:

Gebruik dead drop om een wachtwoord te versturen

Dit zorgt voor nog een extra beveiliging!

Methode 2: een wachtwoord zetten op een zip bestand

Het is mogelijk om een zip bestand te maken met een programma genaamd 7-zip. Je kan lezen hoe je dit doet in onze handleiding over zip bestanden. Wanneer je een tekst bestand aanmaakt en hierin je wachtwoord schrijft, dan kan je het met 7-zip toevoegen aan een archief:

gebruik 7-zip om een bestand te beveiligen met een wachtwoord

Nu kun je bij codering een wachtwoord ingeven. Wanneer dit gebeurt is, verzend je het bestand naar de ontvanger. Hij/zij zal het bestand enkel kunnen openen met het wachtwoord dat je hebt ingegeven.

Wanneer is een wachtwoord veilig?

Wanneer je gaat kijken naar de meest gebruikte wachtwoorden in 2020, dan krijg je een lijst te zien met als top resultaten:

  • 123456
  • 123456789
  • qwerty
  • password
  • iloveyou
  • Nothing
  • Secret
  • Password1

We moeten er geen doekjes om winden, dit zijn slechte paswoorden. Ze zijn slecht, omdat je ze juist heel makkelijk kan raden.

- Advertisement -

Hoe weet je nu of je paswoord gemakkelijk is om te raden? Een belangrijk aspect is het aantal karakters dat je paswoord telt. Hoe meer, hoe beter. Daarnaast telt ook het aantal verschillende soorten karakters, denk maar aan letters, cijfers, leestekens, … Een paswoord wordt sterker naargelang het aantal verschillende je in je paswoord opneemt.

Er bestaat uit een tool waarmee je de sterkte van je paswoord kan meten. Probeer het zeker even uit, wanneer je een nieuw wachtwoord moet ingeven!

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!