Je zal waarschijnlijk de term wifi al een paar keer hebben gehoord. Maar wat is Wifi en hoe werkt het? Misschien weet je dat het te maken heeft met het connecteren van apparaten en internet. En misschien weet je dat je een wachtwoord moet ingeven om toegang te krijgen tot het internet. Maar klopt dat wel allemaal?
Er valt heel veel te vertellen over wifi en wij gaan je hierover een heel uitgebreide uitleg geven. Dus zet je maar schrap, hier gaan we!
Wat is Wifi
Wifi staat voor “Wireless Fidelity” wat in het Nederlands staat voor draadloze ‘getrouwheid’, of ook wel een draadloze verbinding waarop je kan rekenen.
Vaak wordt wifi als synoniem gebruikt voor internet, maar dat is het eigenlijk verkeerd. Wifi is een protocol (dit is een mooi woord voor regels en afspraken die aangeven hoe iets of iemand zich moet gedragen) waarmee je draadloos verbinding kan maken met bijvoorbeeld een router of een printer.
Vroeger was een kabel de enige manier om verbinding te maken met een router. Deze kabel heet een ethernetkabel (de kabel in de afbeelding hieronder) en je ziet het vandaag de dag nog vaak terugkomen. De reden dat er nog vaak een kabel gebruikt wordt is omdat internet via een kabel veel stabieler en sneller is dan via wifi. Een stabielere verbinding betekent sneller internet (of dataoverdracht in het algemeen).
Wifi werkt met zogenaamde radiogolven. Zonder in al te veel detail te gaan over hoe deze golven nu juist werken, geven we toch een paar technische details. Radiogolven hebben een bepaalde frequentie waarop ze zich voortbewegen. Bij wifi in thuisgebruik is deze frequentie 2.4Ghz of 5Ghz.
Een weetje: een andere naam voor wifi is IEEE 802.11.
Dus samengevat: wifi is geen ander woord voor internet. Het is een protocol dat aangeeft hoe men twee of meerdere apparaten draadloos met elkaar kan laten communiceren.
Hoe werkt wifi?
Wanneer een apparaat data/informatie wilt versturen naar een ander apparaat moet het een paar stappen doorlopen. Er zijn verschillende componenten in een computer die ervoor zorgen dat deze informatie naar een andere computer wordt overgebracht. De laatste stap zal zijn om de informatie via radiogolven de fysieke wereld in te sturen.
Wifi is een van die componenten in jouw computer. Het staat in om zo optimaal mogelijk data te verzenden, zodat je informatie goed terechtkomt. Het is mogelijk dat wanneer iedereen in je huis op dezelfde moment data stuurt, de signalen botsen. Dit zorgt ervoor dat de router de data niet goed kan interpreteren. Daarom zal wifi op een verstandig moment data versturen (voor de techneuten onder ons, dit doet wifi met collision avoidance) en als er zich toch een botsing voordoet, dan zal wifi ervoor zorgen dat de data opnieuw verstuurd wordt.
Wanneer een apparaat wil verbinden met bijvoorbeeld de router vindt er zich een connectie fase plaats. Deze fase heet “4-way handshake”, coole naam toch? Zonder weer in te technische details te gaan, gaan we hier toch iets dieper op in. Een router is meestal beveiligd (en als die van jouw niet beveiligd is, doe het dan meteen!) met een wachtwoord. Wanneer we connecteren met een netwerk via wifi moeten we dus het juiste wachtwoord meegeven. De 4-way handshake gaat onder andere kijken of het wachtwoord juist is. Wanneer het wachtwoord juist is, dan zal het protocol er ook voor zorgen dat er encryptie opgezet wordt.
Optioneel om te lezen:
Encryptie is eigenlijk een moeilijk woord voor ‘slim vervormen’. Als voorbeeld neem nu het bericht “abc”. Een mogelijke encryptie is dat we alles 1 letter opschuiven, dus “bcd”. Dit bericht is nu geëncrypteerd. Enkel de verzender en de ontvanger weten dat wanneer we een bericht uitwisselen dat we niet naar het bericht moeten kijken, maar eerst het bericht moeten omvormen vooraleer we het echte bericht te zien krijgen. Als iemand het bericht onderschept, weet hij wat het originele bericht is, want deze persoon weet niet dat je je de letter in het verzonde bericht 1tje moet ‘terugdraaien’. Dit is een heel simpel voorbeeld, maar het illustreert goed waarvoor encryptie staat.
Er bestaan veel verschillende encryptie methodes, maar we gaan hier niet dieper op in.
Wanneer het wachtwoord correct is ingegeven en de encryptie procedures zijn afgerond, dan kunnen de apparaten veilig communiceren met elkaar!
Hoe ver reikt wifi?
Een vraag die vaak gesteld wordt is hoe ver wifi nu eigenlijk reikt. Dit hangt af van verschillende factoren. We lijsten ze hier even voor je op:
- Het materiaal waarvan je huis gemaakt is. Zo zal beton veel moeilijker stralingen doorlaten dan bijvoorbeeld hout. Dus wanneer je router staat in een kamer met veel betonnen muren, zal je niet veel verbinding hebben buiten deze kamer.
- De type van de router. Er zijn verschillende versies van wifi. Elke versie heeft andere eigenschappen en dit kan ervoor zorgen dat jouw internet minder ver reikt. Ook zijn sommige routers krachtiger dan andere en geraken dus ook verder.
Om een ruwe schatting te maken geraakt wifi ongeveer 8 meter ver. Theoretisch gezien zou je router gemiddeld 35 meter ver moeten geraken, maar dat is zelden het geval (door de factoren hierboven opgelijst).
Ook goed om te weten is dat de signalen zwakker worden naarmate je verder staat van de router. Wanneer een signaal zwakker wordt, zal je internet ook minder snel gaan. Dus wanneer je traag internet hebt, probeer eens dichter tegen jouw router te gaan zitten en kijk of dat het probleem verhelpt.
Ben je toe aan een wifi router omdat je wifi niet ver genoeg reikt? De beste wifi routers van het moment ontdek je op de website van Steviefy.
Hoe wifi versterken?
Een klacht dat vaak voorkomt is dat er geen of slechte wifi is een kamer dat ver van de router gelegen is. Dit probleem kan je op een paar manieren oplossen. We overlopen er drie:
- Boosters / extenders: dit is een apparaat dat het wifi signaal van de router opvangt en simpelweg herhaalt. Het enige verschil is dat de extender het signaal versterkt. De illustratie hieronder maakt het concept duidelijker:
De extender pikt de signalen op van de router en stuurt deze met een sterk signaal verder uit. Zo reikt het signaal verder. Je laptop of gsm zal een wifi verbinding moeten opzetten met de extender in plaats van de router. Vervolgens stuurt de router de signalen door naar de router.
- Een extra access point: in plaats van een booster die het signaal herhaalt, zal een access point een nieuw signaal maken, onafhankelijk van een andere router. Het enige wat je nodig hebt is een ethernet verbinding tussen de router en het extra access point. Meestal kan je een access point ook instellen als een repeater.
- PLC adapter: dit is voor internet over de elektriciteitscircuit te laten lopen. Je steekt 1 adapter bij de router/modem en de andere op de plaats waar je internet wilt. Het kan zijn dat je ethernetkabel kan steken aan het ‘uiteinde’ van de adapter of dat deze wifi signalen uitzendt.
Wat is wifi direct?
Wifi direct is ook een draadloze verbinding, maar tussen 2 of meerdere apparaten. Je kan het vergelijken met bluetooth, alleen draait wifi op een lagere frequentie. Dit zorgt ervoor dat je een langer bereik hebt met een wifi connectie.
Een toepassing waarvoor wifi direct vaak gebruikt wordt is voor draadloos te printen. Je zet een wifi direct verbinding op met je printer en stuurt de documenten door naar je printer.
Wat is een wifi jammer?
Jamming is iets dat je vaak ziet in films. Iemand gebruikt een apparaat dat ervoor zorgt dat niemand in een bepaalde omvang nog verbinding heeft. Het zorgt ervoor dat het wifi signaal in de buurt van de jammer verstoord wordt.
Het bezit van zo een jammer is illegaal (in België alleszins) en kan gevaarlijk zijn. Stel dat je een noodnummer wilt bellen en een jammer verhinderd dit, dan kunnen daar serieuze straffen op zitten.
Heb je overal wifi en wat is het verschil met 4G?
Om wifi te hebben moeten er een access point of router aanwezig zijn om mee te verbinden. Dus je zal waarschijnlijk geen wifi hebben op het strand. Dus kort gezegd, je zal niet overal internet hebben.
Een alternatief voor wifi is 4G. Als het goed is, heb je wel overal 4G waar je maar bent. Een groot verschil tussen wifi en 4G is dat 4G een veel lagere frequentie heeft dan wifi waardoor het verder kan reizen. Zoals hierboven geschreven, kan wifi (theoretisch) 35 meter ver gaan, terwijl de 4G mast een bereik heeft van tussen de 50 – 150 kilometer.
Een ander belangrijk groot verschil dat 4G in het algemeen meer geld kost dan wifi. Dus waar het mogelijk is, probeer wifi te gebruiken. Dit zijn niet de enige verschil tussen 4G en wifi, maar we gaan niet op alle verschillen in.
Kan je wifi hacken?
Zoals vermeldt hebben routers een wachtwoord die jouw netwerk moet beschermen van indringers. Wanneer iedereen zomaar op jouw internet kan, dan betaal je eigenlijk internet voor je buren en dat willen we niet.
Het is mogelijk om een router te hacken via het wifi protocol. Er zijn in het verleden al enkele probleem ontdekt met de routers die een specifieke versie van wifi ondersteunde. Sommige zijn opgelost en andere worden niet meer geproduceerd.
Het belangrijke om te weten is dat men jouw router 100% zeker kan hacken, het is gewoon een kwestie van hoe lang de hacker er over zal doen. Hoe sterker jouw wachtwoord, hoe beter. Een leuke tool die je kan proberen om te kijken hoe lang het (ongeveer) zou duren om jouw wachtwoord te kraken is deze tool: https://howsecureismypassword.net/, probeer het zeker eens!
Hoe een naïeve hacker jouw wachtwoord probeert te kraken is door simpelweg alle combinaties van wachtwoorden af te gaan. Dus hij zal één voor één de wachtwoorden a, aa, ab, ac, ad, … afgaan totdat hij het juiste wachtwoord gevonden heeft. Hoe langer en complexer je wachtwoord hoe langer het zal duren. In informatica heet zo een aanvaal een brute force attack.
De clue van het verhaal is dat je best een lang wachtwoord pakt dat zowel kleine letters, grote letters, symbolen en cijfers bevat.
Hoe kan je verbinden met een router?
Naast een wachtwoord zijn er dus nog andere mogelijkheden om te verbinden met een router over wifi. Een van de populairste is de WPS knop. Het kan soms lastig zijn om een wachtwoord van 25 tekens met hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen in te geven op je gsm of laptop. Een alternatief is de WPS knop op je router indrukken.
Wanneer de WPS knop van je router is ingeduwd zal gedurende een korte tijd jouw router geen wachtwoord meer hebben. Elk apparaat dat binnen deze kort tijd met jouw router connecteert krijgt gewoon verbinding, ook wanneer de tijd voorbij is. Handig toch? Kijk dus zeker eens of jouw router WPS functionaliteit heeft. Meestal staat er bij de knop gewoon WPS geschreven.
Een andere manier is via een qr-code. Je kan een wifi QR-code maken die je gasten gewoon moeten scannen en krijgen dan automatisch toegang tot je wifi! Je kan het kaartje afdrukken en gewoon doorgeven. Dit is zeker handig als je router op een moeilijk te bereiken locatie staat.
Wat is een wifi hotspot?
Misschien heb je de naam hotspot of wifi hotspot al eens horen vallen. Zoals hierboven vermeldt kan je enkel verbinding maken met een router over wifi als er dus daadwerkelijk een router is. Een alternatief hiervoor was 4G. Met je gsm kan je makkelijk verbinding maken met een 4G mast en zo internet verkrijgen, maar niet alle laptops hebben deze functionaliteit.
Een oplossing hiervoor is om je smartphone tijdelijk te veranderen in een router. Je laptop kan dan via wifi verbinden met je gsm en zo heeft je laptop ook internet, handig toch!
Dus kort gezegd is een hotspot niets anders dan tijdelijk een apparaat te veranderen in een router. De laptop die dan zoekt naar een router, ziet de gsm en denkt dat dit een router is, maar eigenlijk is het veel meer dan dat, maar in de ogen van de laptop is de smartphone dus gewoon een router zoals die van Belgacom of Telenet.
Ik ben mijn wifi wachtwoord kwijt, wat nu?
Soms kan het gebeuren dat je jouw wachtwoord kwijt bent. Als je een Windows 10 laptop hebt die verbonden is via wifi aan jouw router, kan je het wachtwoord terugvinden.
Vaak bevindt het wachtwoord zich aan de router door middel van een sticker. Dit is vaak het geval bij Telenet en Belgacom. Wanneer de sticker niet aanwezig is en je hebt geen andere manier, kan je best de router even resetten.
Conclusie
Wifi is een fantastische technologie die ons toelaat om op relatief lange afstanden twee of meerdere apparaten te connecteren. Er bestaan verschillende soorten wifi versies en we maken een onderscheid tussen wifi en wifi direct. Een wifi signaal reikt ongeveer 8 meter ver en als we dit willen uitbreiden kunnen we kiezen tussen een extra router, een repeater of PLC adapters. Het is altijd belangrijk om een sterk wifi wachtwoord te hebben, omdat je wachtwoord zeker te kraken valt.
Als je vragen of opmerkingen hebt, mag je altijd een bericht onderaan de blogpost laten!
Bedankt voor het lezen. Hopelijk was het leerrijk!