zaterdag, juli 20, 2024
HomeAlgemeenWord naar pdf

Word naar pdf

Het kan handig zijn om Word naar pdf te converteren om te zorgen dat je op elk platform en zonder extra tools het bestand te openen. Word is ontwikkeld door Microsoft, waardoor het kan voorvallen dat je extra software moet installeren om het document te kunnen lezen.

- Advertisement -

Waarom een pdf-bestand?

Er zijn verschillende redenen waarom je iemand een pdf-bestand verkiest boven een Word-bestand. We lijsten er hier een paar op:

 • Pdf is gemaakt door Adobe en het is een meer universele oplossing, dus makkelijker te openen op andere platformen. Zo kan je een pdf bestand openen op een Windows, Mac, Android, e-reader, … en noem maar op. Elk modern apparaat kan een pdf-bestand openen. Maar niet elk bestand kan een Word-bestand openen.
 • Naast het meer compatibel zijn van pdf is het ook veel meer vertrouwbaar. Een lay-out op pdf zal er overal hetzelfde uitzien. Bij Word kunnen er kleine of groten verschillen zijn. 
 • Ook beveiliging zit standaard bij pdf’s ingebakken. Je kunt namelijk heel makkelijk wachtwoorden op pdf-bestanden zetten.
 • Pdf’s zijn ook veel makkelijker om kleiner te maken in grootte. Je kan heel simpel met online tools de bestandsgrootte van en pdf aanpassen.

Hoe word overzetten naar pdf

Optie 1: Via Word – exporteren

In Word kun je vandaag de dag snel een pdf genereren van je huidige Word document. Dit lukt in bijna alle versies van Word. Het kan zijn dat de lay-out afhankelijk van je Word versie een beetje verschilt, maar de werkwijze blijft hetzelfde.

 1. Klik linksbovenaan op ‘Bestand’. Dit opent een nieuwe soort pagina.
Word naar pdf 1
 1. Klik in het linker menu op ‘Exporteren’ en vervolgens op PDF- of XPS-documenten aanmaken
Word naar pdf 2
 1. Klik nu op de knop PDF of XPS maken. Wanneer je hier op klikt, krijg je de optie om het bestand ergens op te slaan. Sla het op op een locatie die je wilt, en klaar is kees!
word naar pdf omzetten via word

Optie 2: Via Word – opslaan als

Een andere optie is om tijdens het opslaan, direct opslaan als pdf te selecteren. 

 1. Klik op ‘Bestand’:
Word naar pdf 1
 1. Klik vervolgens op de locatie waar je het bestand wilt opslaan:
Word naar pdf 4
 1. Selecteer in de lijst met bestandsextensies ‘PDF’:
Word naar pdf 5
 1. Klik vervolgens op opslaan

Optie 3: Via een website

Er zijn veel websites die jouw Word bestand omzetten naar een pdf. Mijn favoriete websites zijn:

De tools spreken wat voor zich, maar ik ga het toch even laten zien hoe je het doet op ILovepdf.com:

 1. Open de website: https://www.ilovepdf.com/nl/word-naar-pdf
word naar pdf via een online tool
 1. Klik op de grote rode knop of sleep je bestanden naar het venster. Als je documenten hebt gekozen, dan verschijnt er een nieuw venster. Je kan zien dat het mogelijk is om meerdere Word bestanden naar pdf om te zetten in 1 keer, handig toch! Ik zag wel dat meerdere bestanden toevoegen een betalende functionaliteit is op ILovepdf.
Word naar pdf 6
 1. Klik vervolgens op de knop ‘Converteren naar pdf’. Nu
Word naar pdf 7
 1. Nu moet je even wachten tot het programma het Word naar pdf proces heeft gedaan. Dit duurt meestal niet lang, maar is afhankelijk van grootte je pdf-bestand. Ook als je meer documenten tegelijk hebt opgeladen, zal dit proces iets langer duren. 
Word naar pdf 8
 1. Wanneer het proces klaar is, zal je browser ofwel het pdf-bestand automatisch opslaan ofwel vragen waar hij het moet opslaan. Ik heb ingesteld dat hij moet vragen waar hij het nieuwe pdf-bestand moet opslaan. 
Word naar pdf 9

Belangrijk: Wanneer je meerdere bestanden oplaadt, dan zal hij 1 zip-bestand genereren. Je kan ons artikel lezen over wat een zip bestand is, moest je niet weten wat je er mee moet doen. Dit doen ze om de grootte van de bestanden te verkleinen, dat proces heet comprimeren

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om Word naar pdf om te zetten. Als je Word op je computer hebt staan, is dat het gemakkelijkste. Als je dat niet hebt, of je wilt meerdere bestanden tegelijk converteren, dan is de online optie de beste.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!