zaterdag, juli 20, 2024
HomeAndroidAndroid geheugen vrijmaken met deze 7 effectieve tips

Android geheugen vrijmaken met deze 7 effectieve tips

De melding “Je geheugen is bijna vol”, wanneer je een app wilt downloaden is écht vervelend. Er worden veel toestellen verkocht met een laag geheugen en dat zorgt ervoor dat dit probleem alleen maar sneller voorkomt.

- Advertisement -

In deze blogpost laat ik je op 5 manieren zien hoe je geheugen kan vrijmaken. 

Let op: de afbeeldingen en namen kunnen verschillend zijn van jouw apparaat. Let niet teveel op de verschillen. Jouw apparaat kan zeker hetzelfde, het concept blijft hetzelfde.

1. Android geheugen vrijmaken via Opslag & Geheugen

De nieuwere versies van Android bieden een optie aan om snel grote bestanden te verwijderen. Ga naar Instellingen > Opslag & geheugen, je ziet een gelijkaardig scherm als in de volgende afbeelding (als je dit niet ziet, dan zie je misschien “Apparaatonderhoud > Opslag” :

Geheugen vrijmaken via opslag & geheugen
Bestanden verwijderen
Apparaatonderhoud

Hier kun je zien welke onderdelen de meeste ruimte in beslag nemen op je apparaat. Wanneer je op de knop “Ruimte vrijmaken” klikt, dan zal Android je de optie geven om enkele bestanden te verwijderen. Als je rechts onderaan drukt op “x MB VRIJMAKEN” worden de bestanden verwijderd.

Een andere optie is om manueel bestanden te zoeken en te verwijderen. Op een Android gsm staat er meestal een applicatie “Bestandsbeheer”, soms ook wel “Mijn bestanden” genoemd, geïnstalleerd. Deze categoriseert je bestanden in verschillende categorieën zoals afbeeldingen, audio, video’s en meer. 

Bestandsbeheer

Als je op bijvoorbeeld video’s drukt, dan zie je rechts bovenaan drie streepjes onder elkaar. Hiermee kan je de bestanden sorteren op grootte. Op deze manier kan je snel de bestanden verwijderen die de grootste plaats innemen in het geheugen. Om bestanden te selecteren, houd je een bestand lang ingedrukt totdat er vakjes naast de bestanden komen te staan. Selecteer de bestanden die je wilt verwijderen en druk bovenaan op het vuilbak-icoontje.

Videos verwijderen

2. Applicaties verwijderen

Een andere optie om geheugen vrij te maken op je smartphone is door niet gebruikte applicaties te verwijderen. Je kan een applicatie op verschillende manieren verwijderen. De gemakkelijkste is om naar de “Play Store” te gaan, links bovenaan op de 3 streepjes te drukken en dan naar “Mijn apps en games” te navigeren. 

Android geheugen vrijmaken door apps te verwijderen

Klik vervolgens op de applicatie die je wilt verwijderen (niet op “Openen”). Klik vervolgens op “Verwijderen”:

Applicatie verwijderen

3. Applicatie gegevens verwijderen

Een applicatie slaat data op jouw apparaat op voor verschillende redenen. Neem nu bijvoorbeeld Spotify, de app waarmee je overal muziek kan luisteren. Je wilt ook muziek luisteren als je geen internet hebt, dus Spotify zal liedjes downloaden op jouw gsm, zodat je ze altijd en overal kan beluisteren. Als je dus veel liedjes luistert, zal de cache in Spotify enorm groot zijn en dus ook veel geheugen in beslag nemen. Ik praat nu voornamelijk over Spotify, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere apps. 

Lijst van alle applicaties

Om de apps te bekijken ga je naar Instellingen > Apps > Lijst Applicaties. Nu krijg je een lijst te zien van alle applicaties, met daaronder de grootte die ze in beslag nemen op het toestel. Zo neemt mijn Amazon Kindle applicatie 327 Mb (!) in beslag en mijn Spotify applicatie 1,35 Gb (!!). Als ik dus ruimte wil vrijmaken, verwijder ik bijvoorbeeld de gegevens van Spotify. 

Applicatie geheugen verwijderen

Om de gegevens te verwijderen, klik ik op de applicatie en vervolgens op “Opslagruimte”. Daarna klik ik op “Gegevens wissen”

Geheugen wissen

Let wel goed op: als je gegevens van een bank applicatie verwijderd, kan het zijn dat je opnieuw moet aanmelden!  

- Advertisement -

4. Maak gebruik van een externe SD kaart

Het uitbreiden van het geheugen is natuurlijk een goede manier om extra ruimte te creëren, al kost dit wel geld. Een SD kaart is vandaag de dag dan wel niet zo duur, toch raad ik aan om eerst de andere stappen te proberen. Wil je toch een externe SD-kaart kopen, kijk dan eerst of je smartphone een extra geheugenkaart ondersteunt!

Wanneer je de geheugenkaart in je smartphone hebt gestoken, kan je zowel applicaties als bestanden hiernaar verplaatsen om ruimte op je smartphone vrij te maken.

5. Sla je foto’s op in Google Photos

Google Foto’s is een enorm handige tool. Ze zorgt er niet alleen voor dat jij ruimte op je smartphone kan vrijmaken, maar ook dat jouw foto’s niet kwijt geraken.

Als je je foto’s opslaat in Google Foto’s, heb je al je foto’s nog wanneer je android smartphone bijvoorbeeld crasht of gestolen wordt! De foto’s zijn dan opgeslagen via jouw Google-account. Hierdoor kan je je foto’s perfect online bekijken op je computer door te surfen naar https://photos.google.com/

Wanneer de foto’s zijn opgeslagen in Google Foto’s (wat men noemt de ‘cloud’) dan kun je ze gewoon van je apparaat verwijderen en zo dus geheugen vrijmaken. Het icoontje van Google Foto’s ziet er zo uit:

Android geheugen vrijmaken met deze 7 effectieve tips 1 of Android geheugen vrijmaken met deze 7 effectieve tips 2

Open de applicatie. Om te kijken of je foto’s al gesynchroniseerd worden, kan je links bovenaan op de drie streepjes klikken en vervolgens naar instellingen gaan. Daarna klik je op “Back-up en synchronisatie” en daar moet je kijken of deze optie aanstaat. 

Google Foto's instellingen menu
Synchronisatieinstellingen bekijken
Backup instellen foto's android

Als deze instelling aanstaat, kan je terug naar het beginscherm van de applicatie gaan en opnieuw op de drie streepjes klikken. Nu duid je “Ruimte vrijmaken” aan. Er verschijnt een scherm waarop staat hoeveel geheugen er kan worden bespaard. Let op: je foto’s worden dus niet verwijderd uit de cloud, enkel van je apparaat. 

Ruimte vrijmaken op android
Foto's verwijderen van apparaat

6. Fabrieksinstellingen

Wanneer je smartphone enorm traag begint te gaan, is het interessant om eens een volledige reset te doen van je smartphone. Hierbij zullen al je bestanden verwijderd worden. Het is dus belangrijk dat je alles wat je nog nodig hebt, opslaat in een back-up.  

7. Externe applicaties

Er zijn een paar applicaties die ik zeker ook aanraad om te installeren. De applicatie CCleaner (je kan hiermee ook je computer sneller maken) is een bekende tool die je zeker wat moeite kan besparen.

CCleaner installeren

Installeer en open CCleaner. De applicatie zal beginnen met je apparaat te scannen en suggesties te geven om je snelheid en geheugen te verbeteren. Vooraleer de applicatie dit kan doen, moet je CCleaner rechten geven om je bestanden te lezen. CCleaner geeft instructies hoe je deze rechten moeten geven. Laat vervolgens CCleaner jouw apparaat scannen: 

Analyseren van apparaat met CCleaner

Wanneer CCleaner klaar is met scannen, kan je het opschonen starten.

Opschonen starten

Dit geeft je een lijst van alle bestanden en applicaties die opgeschoond kunnen worden. Selecteer de zaken die relevant zijn voor jou en start het opschonen!

Apparaat opschonen

Wanneer dit klaar is, heb je weer enorm veel ruimte bespaard!

Conclusie

Er zijn verschillende manieren om je smartphone terug wat geheugen te geven. Een van de effectiefste manieren is om hem terug naar fabrieksinstellingen te zetten. Echter heeft dit wel als nadeel dat je al je bestanden kwijt bent. Probeer dit dus echt als laatste hulpmiddel.

Ben je toch toe aan een nieuwe smartphone? Het artikel van Steviefy heeft een artikel over de beste smartphones van 2020, zeker een aanrader!

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!