maandag, juni 24, 2024
HomeBestandenHoe een RAR bestand openen en maken

Hoe een RAR bestand openen en maken

Wat is een RAR bestand en hoe moet je nu een RAR bestand openen? Een RAR bestand is een gecomprimeerd bestand dat 1 of meerdere bestanden/mappen bundelt. Om goed te begrijpen wat een RAR bestand juist is, moeten we eerst even kijken naar comprimeren.

- Advertisement -

Wat is comprimeren?

Laten we eerst eens kijken naar wat comprimeren is. Het proces begint met een 1 of meerdere bestanden of mappen. Daarna vervormen we deze bestanden en mappen naar 1 bestand. We doen dit op een slimme manier, zodat ook de bestandsgrootte verkleint.

Hoe werkt compressie en decompressie

Comprimeren heeft dus als voornaamste doel om bestanden kleiner te maken. In dit geval komt het ook goed uit dat van meerdere bestanden en mappen 1 bestand wordt gemaakt. Dit is handig om bijvoorbeeld makkelijk alles in 1 keer door te sturen. Je kunt namelijk vaak niet een map doorsturen, alleen bestanden.

Wanneer je een bestand gecomprimeerd hebt, is het natuurlijk wenselijk om van het gecomprimeerde bestand terug te gaan naar de originele bestanden. Dit proces het decomprimeren.

Wat is een RAR bestand?

Nu je weet wat comprimeren is, is het tijd om het RAR bestand wat beter te verkennen. Een RAR bestand is eigenlijk gewoon het comprimeren van bestanden en mappen tot 1 bestand, genaamd een RAR-bestand. Om een RAR bestand te maken heb je wel speciale software nodig die dit kan.

Hoe een RAR bestand openen?

De originele ontwikkelaar is WinRAR. Het enige nadeel is, dat deze tool betalend is! Maar geen nood, er zijn nog andere tools waarmee je een RAR bestand kan openen. Mijn favoriet is namelijk 7-Zip.

Als je nog nooit een RAR bestand hebt geopend, zal je waarschijnlijk het volgende icoontje zien staan:

Icoontje van een onbekende extensie
Icoontje van een onbekende extensie

Openen met 7-Zip

Als je kiest voor 7-Zip, wat ik ook ten zeerste aanraadt, dan kun je simpelweg met je rechtermuisknop op het bestand klikken en vervolgens op 7-Zip > Uitpakken hier klikken:

Hoe een RAR bestand openen
Hoe een RAR bestand openen

Je kunt natuurlijk ook kiezen om het bestand uit te pakken op andere locaties.

Openen met WinRAR

Wanneer je hier op klikt, zal je de vraag krijgen van Windows in welk programma hij dit bestand moet openen. Als je WinRAR geïnstalleerd hebt, kun je WinRAR selecteren.

Programma zoeken om RAR bestand mee te openen

Het is mogelijk dat wanneer je op ‘Meer apps‘ drukt, je WinRAR niet ziet staan. Dit kun je oplossen om door helemaal onderaan te klikken op ‘Een andere app op deze pc zoeken‘. Bij mij staat het bestand onder de map C:\Program Files. Als hij daar niet staat, kijk dan eens in de map C:\Program Files (x86).

Hoe een RAR bestand maken?

Ik het ten zeerste afraad om RAR bestanden aan te maken. Mijn voornaamste reden is dat mensen al een aparte software nodig hebben om je bestand te openen. Daarnaast zijn er betere comprimeertechnieken als je toch software van derde nodig hebt, zoals 7z bestandsextensie. Ook vind je bijna geen enkele tool die je gratis RAR bestanden laat aanmaken. Dit komt, omdat de ontwikkelaar van RAR bestanden niet zomaar iemand een programma laat schrijven die RAR bestanden kan openen en maken.

Wat is het verschil tussen een ZIP bestand en een RAR bestand?

De voornaamste reden tussen deze een ZIP bestand en een RAR bestand is dat een ZIP bestand geen extra programma nodig heeft om het te openen. Windows zorgt voornamelijk al voor een programma waarmee je ZIP bestanden kan uitpakken. Voor RAR bestanden heb je wel een nieuw programma nodig.

- Advertisement -

Daarnaast is RAR ook beter in comprimeren, of met andere woorden: wanneer je een bestand comprimeert naar RAR gaat het kleiner zijn dan ZIP (kleiner is beter).

Naast ZIP en RAR bestaan er nog veel andere compressietechnieken en tools. Een van de beste en gratis tool is 7-Zip. We hebben een handleiding gemaakt hoe je 7-zip kan gebruiken om ZIP bestanden te maken.

Kun je een RAR bestand omzetten naar een ZIP bestand?

Dit is zeker mogelijk! De makkelijkste manier is om eerst het bestand uit te pakken met 7-Zip en dan te converteren naar een ZIP bestand. Een andere manier is om online tool te gebruiken zoals Convertio of Cloudconvert.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!