maandag, juni 24, 2024
HomeComputersJe computer sneller maken met deze 10 tips

Je computer sneller maken met deze 10 tips

Dit artikel is voornamelijk gefocust op Windows computers, maar als je een MAC hebt kijk dan zeker even bij de tools-sectie. Hier staan een paar programma’s tussen die ook voor MAC relevant zijn en heel goed werken. Veel leerplezier!

- Advertisement -

Hoe kan ik mijn computer sneller maken?

Deze vraag krijgen we veel en dat begrijpen we ook, niets zo vervelend als een trage computer! Wil je weten hoe je dit verhelpt? Blijf dan verder lezen!

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot een trage computer. In deze blogpost bespreken we hoe we jouw computer sneller kunnen maken. Laten we een kijkje nemen naar de oorzaken van een trage computer of laptop.

Reden 1: Het toestel is al oud

Vaak wordt gezegd dat vanaf 5 jaar een computer al aanzienlijke achterstand begint te krijgen. Dit komt voornamelijk omdat de nieuwe programma’s zwaarder en zwaarder worden voor jouw computer. De hardware in jouw pc was vroeger van topkwaliteit, maar in de wereld van IT verandert alles heel snel.

De oplossing voor dit probleem is relatief simpel, maar niet zo goedkoop. Ofwel kan je onderdelen in je computer of laptop vervangen, zodat het er weer een paar jaar tegenaan kan. Een andere mogelijkheid is om een nieuw toestel te kopen.

Vooraleer je een nieuw toestel koopt, raden we aan om alle gegevens op een externe harde schijf te zetten en je computer eens te formatteren. Vaak geeft dit ook al een enorme boost aan je computer! Let wel goed op, afhankelijk van hoe je je computer opnieuw instelt kan het zijn dat je je gegevens kwijtraakt. Maak dus altijd een reservekopie voor je hieraan begint!

Moest je van plan zijn om een nieuwe laptop of computer te kopen, vergeet in deze tijden niet de lokale handelaars te steunen!

Heb je advies nodig bij het aankopen van een nieuw toestel? Wij kunnen jou zeker en vast helpen!

Reden 2: de schuifruimte is bijna vol

Een vaak voorkomende oorzaak is dat de harde schijf van de computer stampvol zit. Door een tekort aan ruimte op je computer , is er geen plaats meer om tijdelijke bestanden te stockeren, waardoor je besturingssysteem helemaal in de war geraakt. Dit kan leiden tot wel 50% vertraging van je apparaat.

De oplossing? Simpel! Verwijder de bestanden die je niet meer nodig hebt, om zo plaats vrij te maken. Een tool die hierbij zeker kan helpen is CCleaner. De tool wordt verder in het artikel uitgelegd.

Ook programma’s nemen veel plaats in beslag op je computer. Kijk eens welke je kan missen en verwijder deze van je computer.

Reden 3: Er zijn veel programma’s die draaien op de achtergrond

Zoals een persoon met veel aan zijn hoofd niet meer degelijk kan functioneren, hebben ook computers hier last van. Van zodra je meer programma’s opent dan dat je computer aankan, zal je toestel ook aanzienlijk trager beginnen functioneren. Van zodra je merkt dat je computer trager begint te gaan, sluit een paar applicaties af om zo snelheid te winnen.

Als je computer traag gaat en er zijn bijna geen programma’s aan het draaien, kijk dan eens naar programma’s op de achtergrond. Dit kan je doen door CTRL + SHIFT + ESC tegelijk in te drukken. Ga dan naar processen en kijk naar de programma’s die op de achtergrond draaien.

- Advertisement -

Als je computer opstart, worden er standaard programma’s mee opgezet. Dit kan je opstarttijd ook enorm belemmeren. Lees hoe je de opstartprogramma’s in Windows 10 bekijkt.

Reden 4: Een corrupte versie van windows

Heel uitzonderlijk is het ook mogelijk dat er een corrupt bestand in je Windows-installatie is gekropen. Om dit op te lossen, moeten we een systeembestandscontrole uitvoeren. Dit doen we op de volgende manier:

 1. Druk het Windows icoontje in op je toetsenbord.
 2. Type “opdrachtprompt” in.
 3. Klik met de rechtermuisknop hierop en selecteer “Uitvoeren als beheerder”
console openen
 1. Vervolgens type je in “sfc /scannow” en dat activeert de tool
sfc /scannow commando uitvoeren

Reden 5: Malware of virussen

Malware en virussen kunnen heel subtiel je computer trager laten functioneren. Dat komt doordat ze op de achtergrond allerlei ongewenste dingen aan het doen zijn. Dit is niet eenvoudig om handmatig te controleren, maar hiervoor zijn fantastische tools uitgevonden!

We hebben twee verschillende tools: eentje om virussen te ontdekken en eentje om malware op te sporen.

 • Voor de virussen te detecteren raden wij Avast aan, het is een gratis en effectieve tool die jouw pc beschermt.
 • Voor de malware raden we Malwarebytes aan, een tool die ons al vele malen geholpen heeft! Uit alle tools die we gebruiken is Malwarebytes een van de enige die we betaald hebben. Het biedt een super kwaliteit en heeft bij ons nog geen 1 keer gefaald. Er is een betalende en gratis versie. We leggen verder in het artikel uit, hoe je Malwarebytes gebruikt.

Reden 6: Problemen met de computer hardware

Een probleem dat vaak moeilijk te detecteren is, en al zeker te isoleren, is een hardware-probleem. Mogelijks is er een component in je computer die beschadigd is of begint te verslijten. Oudere computers kunnen sneller te maken krijgen met dit soort probleem. Bekijk hoe je jouw computer test op hardware problemen.

Reden 7: Browser gerelateerde problemen

Heb je het gevoel dat je computer traag begint te worden wanneer je je browser opstart? Dan is mogelijks de overvloed aan extensies of het aantal geopende tabs jouw probleem.

Als je browser traag begint te gaan en je hebt veel tabs open, probeer er dan wat te sluiten. Dit zal al snel een zichtbare invloed hebben op de prestaties van jouw toestel.

Extensies zijn programma’s die op de achtergrond draaien van jouw browser en die de functionaliteit verbreden. In Google Chrome kan je je extensies controleren door rechts bovenaan op de 3 puntjes te klikken, dan te klikken op “Meer hulpprogramma’s” en daar “Extensies” aan te klikken, hier zie je een lijst van alle extensies:

Google chrome exntesies

Als je Firefox gebruikt kan je de extensies op de volgende manier raadplegen: klik op de menuknop, klik vervolgens op “Add-ons” en als laatste kiest u voor “Extensies of Thema’s”.

Reden 8: Je laptop staat op spaarstand

Een probleem dat zo subtiel is dat je het vaak niet ziet, is de energiebesparingsmodus. Als je dit wijzigt, zie je bijna direct een aanzienlijk verschil in de prestaties van jouw computer!
De instellingen zeggen hoe energie-efficiënt je computer moet draaien. Als hij niet op topprestatie werkt, zal hij ook minder stroom verbruiken en zal de batterij (in het geval van een laptop) minder snel plat gaan.

Je kan je energiestatus op de volgende manier terugvinden:

 1. Klik op het windows icoontje links onderaan
 2. Type in ‘Energie’ en klik op ‘Een energiebeheerschema selecteren’ (de derde optie)
energiestand aanpassen
 1. Hier kan je je profiel selecteren. Afhankelijk van je laptop of computer kunnen er nog extra opties bijstaan.
computer sneller maken door energiestand te veranderen

Reden 9: Alle grafische effecten staan aan

Een andere optie is dat je alle visuele effecten van Windows uitschakelt Dit doe je op de volgende manier:

 1. Ga naar het configuratiescherm en dan naar Systeem en beveiliging Systeem of volg de 3 volgende stappen: Klik met de rechtermuisknop op ‘Start’ en vervolgens op ‘Systeem’.
systeem openen in windows
 1. Klik rechtsboven op ‘Systeeminfo’
geavenceerde instellingen
 1. Klik in het linkermenu op ’Geavanceerde systeeminstellingen’.
Geaveneerde instellingen openen in windows 10
 1. Ga naar het tabblad Geavanceerd.
 2. Open onder het vakje ‘Prestaties’ de instellingen
computer sneller maken door visuele effecten uit te schakelen
 1. Kies voor Beste prestaties.
computer sneller maken door visuele effecten op beste prestaties te zetten

Reden 10: Je computer staat al voor een lange tijd aan

Misschien iets heel onnozel, maar als je computer al een langere tijd aanstaat vertoont deze soms raar gedrag. Net zoals een mens slaap nodig heeft, heeft een computer ook eens nood aan herstarten. Zet je computer elke avond uit als je het niet nodig hebt, of doe het minstens om de drie dagen om zo traagheid te voorkomen.

Reden 11: Verouderde hardware – update je HDD naar een SSD

Als je er voor kiest om je pc te updaten, zijn RAM en de interne harde schijf (HDD) de twee beste manieren om een snelheidsboost te krijgen.

Het veranderen van je harde schijf (HDD) naar een solid state drive (SSD), maakt je computer heel wat sneller. Dit komt door de technologie die in de SSD zit. Als je een kleine investering wilt maken, is dit the way to go. Belangrijk: je kan niet gewoon je nieuwe SSD in je computer installeren, want deze bevat geen Windows en zal dus niet opstarten. Je moet je oude harde schijf klonen naar je nieuwe SSD voor een optimale werking.

Vooraleer je direct nieuw RAM zou kopen, kan je best eerst kijken welk type RAM je moederbord ondersteunt. Er zit namelijk een maximum capaciteit op het aantal gigabytes dat je moederbord aankan. Probeer ook RAM latjes te kiezen van hetzelfde type.

Er zijn wel wat verschillende SSD’s op de markt. Je kunt best eens vergelijken met het artikel op Steviefy over de beste SSD’s van 2020.

Je computer schoonmaken met deze tools

Voor MAC: CleanMyMac

Voor de MAC gebruikers onder ons is dit een niet te missen tool. Het komt met een gratis versie, maar deze is vrij gelimiteerd. Wijzelf hebben CleanMyMacX gekocht voor 39,95 euro per jaar en die doet het heel goed!

Als je CleanMyMacX installeert, ziet het er als volgt uit:

Cleanmymac

Het enige wat jij hoeft te doen, is op ‘Voer uit’ klikken!

Voor Windows en Mac: CCLeaner

Een van onze favoriete gratis software is CCleaner. Er bestaan ook betalende opties, maar die zijn vaak niet nodig. Om je computer op te schonen ga je naar ‘Custom Clean’ in het linkermenu:

ccleaner openen

Belangrijk: als je niet wilt dat je browsegeschiedenis verwijderd wordt, vink dan het ‘History’ vinkjes af bij jouw browser (Google Chrome, IE of Firefox). Als je klaar bent, druk dan rechts onderaan op ‘Run Cleaner’. Wil je eerst kijken wat hij gaat doen, klik dan op ‘Analyze’.

Voor Windows: Malwarebytes

Zoals eerder vermeld is Malwarebytes onze favoriete software voor het verwijderen van malware. Het bestaat voor zowel Windows als Mac! Na het aankopen of het kiezen van de gratis versie, krijg je het volgende scherm te zien (bij de gratis versie):

Malwarebytes

Zoals eerder vermeld is Malwarebytes onze favoriete software voor het verwijderen van malware. Het bestaat voor zowel Windows als Mac! Na het aankopen of het kiezen van de gratis versie, krijg je het volgende scherm te zien (bij de gratis versie):

Malwarebytes laten scannen

Klik vervolgens op ‘Quarantaine’ om de problemen op te lossen.

Malwarebytes resultaten

Conclusie

Een trage computer heeft veel oorzaken. In dit artikel hebben we tien mogelijkheden besproken om jouw computer sneller te maken. Niet alle opties zullen even relevant zijn voor jouw toestel. Probeer er een paar en gebruik de opties die werken. Installeer ook de tools die we hebben besproken aan het einde van het artikel, deze geven nog meer mogelijkheden voor het opkuisen van jouw computer en dat vaak gratis!

Zoals in het artikel vermeld, is het bij oude computers vaak echt een afweging of je een nieuwe moet kopen of investeren in een opkuis. Probeer toch altijd eerst even je computer opnieuw in te stellen. Dit brengt je computer terug in een nieuwe status en vaak gaat hij dan een pak sneller. Kijk op de Microsoft website hoe je dit het beste doet.

Nu je jezelf de vraag stelt “Hoe een computer sneller maken”, dan weet je nu hoe je het moet aanpakken! Bedankt voor het lezen.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!