Home Kennisbank Wat is een URL

Wat is een URL

0

URL staat voor “Uniform Resource Locator” en tot verbazing van velen, is dit niet hetzelfde als domeinnaam. Domeinnaam en URL worden vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn in technische termen niet hetzelfde.

Een domeinnaam is eigenlijk een onderdeel van een URL. De volgende afbeelding legt het verschil in meer detail uit:

wat is een url
Wat is het verschil tussen een URL en een domeinnaam

Zoals je ziet, is de naam van die je intypt de domeinnaam en de rest van de tekst is nog bijkomende informatie voor de browser. De domeinnaam wijst naar een server met een uniek IP-adres. Je kunt het vergelijken met hoe ons adressysteem in elkaar zit. Elk huis heeft een uniek adres, net zoals bij websites. Een website heeft ook een uniek adres, namelijk een IP-adres. Het zou lastig zijn om altijd het IP-adres in typen en te onthouden en daarom zijn er domeinnamen uitgevonden.

Naast de domeinnaam zijn er nog andere elementen die meer informatie geven aan de browser over bijvoorbeeld welke pagina de persoon wilt zien.

Previous article Hoe je cache legen
Next article Welke browser heb ik nu eigenlijk op mijn computer?
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis!

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep.

Je uitnodiging is verstuurd!