maandag, juni 24, 2024
HomeVeiligheidWat is een firewall

Wat is een firewall

Heb je je ooit afgevraagd wat nu eigenlijk een firewall is? Wil je ook weten hoe het jou beschermt in het dagelijkse leven tegen mensen met slechte bedoelingen? Dan ben je hier op het juiste adres!

- Advertisement -

Beveiliging van je computer vandaag de dag met enkel anti-virussen is niet genoeg. Er zijn nog andere maatregelen nodig om je computer extra te beschermen tegen hackers.

We gaan kijken of er standaard een firewall op je laptop of computer staat en of die geactiveerd is. Daarna bespreken we wat de vaak voorkomende problemen zijn. Laten we beginnen!

WAT IS NU EIGENLIJK EEN FIREWALL

Wat is een firewall 1

Een firewall beschermt jouw computer tegen mensen die jouw computer willen besturen of inkijken vanop het internet. Je kan dit eigenlijk vergelijken met de douane op de grens van een land. Elk pakketje dat de grens oversteekt, zal gecontroleerd worden en al dan niet toegelaten worden om het land binnen te gaan. De firewall doet net hetzelfde, hij controleert of de inkomende data naar je computer (bijvoorbeeld een website, e-mail, verbinding met je computer, …) toegestaan is.

Je kan zelf ook aanpassen welke soort data mag binnengelaten worden en welke niet, al is dit niet snel iets wat je standaard moet doen. Als je meldingen krijgt over je firewall, neem dan gerust contact met ons op, IT-Pack kijkt na of je computer beveiligd is.

STAAT ER EEN FIREWALL OP MIJN COMPUTER EN IS DEZE INGESCHAKELD

Elke Windows en Mac gebruiker heeft standaard een firewall op zijn/haar computer staan. Er is dus geen nood om een andere te installeren of kopen.

Om te kijken of je MAC computer beveiligd is, doe je het volgende: Ga naar ‘Systeem voorkeuren’, klik vervolgens op ‘beveiliging & privacy’ en klik dan op de tab ‘Firewall’. Dan krijg je het volgende scherm te zien:

Deze computer is beveiligd met Windows Firewall
Deze computer is beveiligd

Voor en meer gedetailleerde uitleg over het inschakelen van je Windows firewall, bekijk de Windows handleiding.

Voor te kijken of je MAC computer beveilig is doet het volgende. Ga naar Systeem voorkeuren, vervolgens klik op beveiliging & privacy en dan klik op de tab ‘Firewall’. Om de instellingen aan te passen kan je links onderaan op het slotje klikken en vervolgens je wachtwoord van de computer ingeven.

Deze mac is beschermd met een firewall
Deze mac is beschermd

PROBLEMEN MET DE FIREWALL

Een firewall is een heel goede beveiliging voor je computer, maar dit neemt soms ook nadelen met zich mee. Het gebeurt soms dat veilige data die binnenkomt of naar buiten gaat op je computer gemarkeerd wordt als ‘onveilig’. Dit heeft als gevolg dat de data dus niet doorkomt en het programma dat de data heeft opgevraagd dit niet aankrijgt (bijvoorbeeld Outlook of Windows Live Mail vraagt om een mail, maar deze soort data wordt blokkeert).

Enkele voorbeelden van programma’s die soms problemen ondervinden met onze muur van vuur: Anti-virus programma’s, eID lezer (kaartlezer), Spotify, sommige spelletjes, Skype, … Dus moest er 1 van deze programma’s of soortgelijke programma’s niet werken, probeer dan eerst eens de firewall uit te zetten.

Wil je weten wat de beste anti-virus is van 2019? Bekijk het hier!

- Advertisement -

CONCLUSIE

Een firewall is noodzakelijk, daarom staat er standaard op elke computer al eentje geïnstalleerd. Kijk zeker even of deze al ingeschakeld is met de tips hierboven. Zit je nog met vragen of heb je ideeën over een volgende blog post? Contacteer IT-Pack dan zeker en we helpen je graag verder!

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!