maandag, juni 24, 2024
HomeWhatsappHoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd

Hoe Whatsapp gebruiken: de complete handleiding

Wat is Whatsapp?

Whatsapp is een gratis instant messaging applicatie. Met de app kan je chatten en bellen met vrienden en familie. In tegenstelling tot een gewoon sms’je sturen of bellen met je telefoon, heb je voor Whatsapp een internetverbinding nodig. Dat kan zowel een WiFi- als een 4G-verbinding zijn.

- Advertisement -

Wat kan ik allemaal doen met Whatsapp?

Met Whatsapp kan je verschillende dingen doen. Dit zijn de belangrijkste functies:

 • Berichtjes, foto’s en video’s naar elkaar verzenden
 • Je locatie delen
 • Bestanden en contacten delen
 • Bellen
 • Videobellen
 • Chatten, bellen en videobellen met een groep

Op welke toestellen kan ik Whatsapp gebruiken?

Je kan Whatsapp gebruiken op je iPhone, Android smartphone en op je laptop of desktop. Op veel oudere smartphones wordt Whatsapp niet meer ondersteund. Je iPhone heeft minimaal iOS 10 nodig en je Android smartphone minimaal Android 4.1.

Whatsapp op je laptop of desktop gebruiken kan enkel wanneer je ook een iPhone of smartphone hebt waarop je Whatsapp gebruikt.

Hoe Whatsapp gebruiken?

Whatsapp gebruiken is niet zo moeilijk. Toch zijn sommige functies lastiger te vinden dan anderen. We leggen je uit hoe je Whatsapp installeert en maken je wegwijs doorheen alle functies die de app te bieden heeft.

Hoe installeer ik Whatsapp?

Om Whatsapp te gebruiken, moet je de app eerst installeren. Open de Appstore (iPhone) of de Google Play store (Android) op je smartphone en je zoekt naar “Whatsapp”. Download nu de app.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 1

Je kan ook via je smartphone surfen naar whatsapp.com/download.

Je Whatsapp profielfoto, naam en biografie wijzigen

Je kan je Whatsapp profiel personaliseren met een profielfoto, je naam en een korte biografie. Om je profiel aan te passen, ga je naar het tablad “Instellingen”.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 2

Bovenaan verschijnt je profiel. Wanneer je dat opent, kan je de gegevens aanpassen. Je kan je persoonlijke profielfoto instellen en kiezen welke naam er wordt weergegeven voor anderen. Bij “info” kan je kort iets over jezelf vertellen. Je telefoonnummer kan je niet wijzigen.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 3

Je Whatsapp status aanpassen

Via je Whatsapp status kan je foto’s, video’s, links en teksten delen met je contacten. Deze verdwijnen automatisch weer na 24 uur.

Via het tablad “Status” links onderaan kan je jouw status bewerken. Tik op het camera-icoontje om foto’s of video’s toe te voegen of op het potloodicoontje om tekst toe te voegen.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 4

Hoe gebruik je Whatsapp om berichten te sturen?

Om een bericht te verzenden naar een van je contacten, moet je eerst een chatvenster openen. Dat doe je via het tablad “Chats” onderaan.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 5

Tik rechtsboven op het icoontje om een nieuw gesprek te starten.

- Advertisement -
Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 6

Nu kan je een van de contacten uit je contactenlijst selecteren of eventueel een nieuw contact toevoegen.

Nadat je het juiste contact hebt gekozen, opent het chatvenster. Je kan nu je bericht typen in het tekstvak onderaan. Nadat je je bericht getypt hebt, kan je het verzenden door op het pijltje rechts te tikken.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 7
Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 8

Een bericht beantwoorden of doorsturen

Wanneer iemand jou een berichtje stuurt via Whatsapp, kan je natuurlijk gewoon antwoorden via het tekstvak onderaan de chat. Het kan natuurlijk zijn dat iemand jou meerdere berichten heeft gestuurd. Je kan er dan voor kiezen om elk bericht afzonderlijk te beantwoorden met de optie “Antwoord”. Je houdt dan het bericht dat je wil beantwoorden een paar seconden ingedrukt met je vinger. Het volgende menu verschijnt:

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 9

Kies voor “Antwoord” en typ nu je bericht. Wanneer je jouw antwoord verzendt, zal het bericht waar je op antwoordt vastgemaakt worden aan jouw bericht. Daardoor ziet je contactpersoon meteen op welke van zijn berichten jij antwoordt.

Via hetzelfde menu kan je een bericht doorsturen met de optie “Stuur door”. Tik deze optie aan, selecteer het/de contact(en) waarnaar je het bericht wil doorsturen en verzend.

Je kan dit zowel doen voor berichten die naar jou gestuurd zijn als voor berichten die je zelf gestuurd hebt.

Hoe Whatsapp gebruiken om media en bestanden te versturen?

Met Whatsapp stuur je eenvoudig foto’s, video’s en bestanden door naar elkaar. Tik daarvoor op het plusje naast het tekstvak.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 10

Er opent nu een menu met verschillende opties:

 • Met “Camera” kan je een foto maken of een video opnemen en deze direct doorsturen
 • Met “Foto- en videobibliotheek” kan je een foto of video die op jouw smartphone opgeslagen staat doorsturen
 • Wanneer je een document (vb. een Worddocument) wil doorsturen, kies je voor “Document”.
Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 11

Een spraakbericht sturen

In Whatsapp is het mogelijk om in plaats van een tekstbericht, een spraakbericht te sturen. Dat doe je door op het microfoontje naast het tekstvak te tikken. Je kan nu een boodschap opnemen om naar je contact te sturen.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 12

Een verzonden bericht verwijderen

Het komt wel eens voor dat je een verzonden bericht weer wil verwijderen, bijvoorbeeld omdat er een fout in staat. Met Whatsapp kan dat. Je kan ook berichten die de ander heeft gestuurd verwijderen.

Om een bericht te verwijderen houd je het een paar seconden ingedrukt en kies je onderaan het menu voor “Verwijder”.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 13

Het bericht zal nu worden verwijderd, dat betekent dat het niet meer gelezen kan worden. In de chat blijft wel een bericht staan dat zegt dat het bericht verwijderd is.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 14

Locatie en contacten delen via Whatsapp

Via Whatsapp kan je gemakkelijk je locatie delen met je contacten. Dat kan handig zijn wanneer je met iemand hebt afgesproken en je wil laten weten waar je exact bent. Om je locatie te delen volg je dezelfde stappen als wanneer je een foto wil delen. Je kiest nu voor “Locatie”.

Ook contactgegevens, kan je doorsturen via Whatsapp. Daarvoor selecteer je “Contact” in het menu.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 15

Hoe gebruik je Whatsapp om iemand te bellen?

Naast chatten kan je met Whatsapp ook gebruiken om te bellen. Je kan zowel normaal bellen als videobellen. Er zijn twee manieren om iemand op te bellen via Whatsapp.

Via het tablad “Gesprekken” op iPhones of “Oproepen” op Android smartphones kan je met het telefoonicoontje rechtsboven een spraak- of videogesprek starten.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 16

Je lijst met contacten opent nu. Tik achter het contact dat je wil opbellen op het telefoontje om een spraakgesprek te starten of op het camera-icoontje om een videogesprek te starten.

Een andere manier is iemand opbellen rechtstreeks vanuit het chatvenster. Naast de naam van het contact vind je ook een telefoon- en een camera-icoon terug.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 17

Hoe gebruik je Whatsapp voor groepsgesprekken?

Met Whatsapp is het mogelijk om met meerdere mensen tegelijkertijd te chatten en te (video)bellen. Dat doe je met Whatsapp groepen.

Een Whatsapp groep aanmaken

Een nieuwe Whatsapp groep aanmaken doe je via het tablad “Chats”.

 • Bovenaan tik je op “Nieuwe groep”
Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 18
 • Nu selecteer je alle deelnemers die je wil toevoegen aan de groep
 • Je kan de groep ook een naam geven

Het is ook mogelijk dat iemand anders jou toevoegt aan een groep. Deze groep zal tussen je chats verschijnen. Wanneer je de chat opent, zal je via een bericht kunnen zien wie jou toegevoegd heeft.

Binnen de Whatsapp groep kunnen alle deelnemers met elkaar chatten. Jullie kunnen ook met z’n allen bellen of een videogesprek voeren. Alle functies werken in een Whatsapp groep net hetzelfde als in een privégesprek.

Privé antwoorden in een Whatsapp groep

Wanneer iemand in een Whatsapp groep een bericht stuurt en jij antwoordt daarop in de groep, dan kunnen alle groepsleden dit antwoord lezen. Soms wil je dat liever niet. Je kan er dan voor kiezen om privé op dit bericht te reageren. Als je de persoon in kwestie dan een berichtje stuurt in jullie persoonlijke chat, kan het onduidelijk zijn dat je jouw bericht een antwoord is op iets wat in het groepsgesprek gezegd is. Whatsapp heeft daar een handige oplossing voor gevonden.

Met de optie “Antwoord privé” wordt jouw antwoord op een bericht verstuurd naar de privéchat tussen jou en de verzender. Het bericht waarop je antwoordt, wordt automatisch vastgemaakt aan je antwoord. Zo weet de ander precies waar jij op antwoord.

Om privé te antwoorden, houd je het bericht een paar seconden ingedrukt met je vinger en selecteer je “Antwoord privé”.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 19

Een Whatsapp groep verlaten

Wanneer je niet langer deel wil uitmaken van een Whatsapp groep, kan je jezelf uit de groep verwijderen. Dat doe je zo:

 • Open het het chatvenster van de groep
 • Tik bovenaan op de naam van groep. De groepsinformatie verschijnt
 • Scroll naar onderen en selecteer “Verlaat groep”
 • Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 20

Je bent nu geen lid meer van de groep. De groep zal wel nog steeds tussen je chats staan. Als je de groep nu opent, kan je niet meer reageren en je ontvangt ook geen nieuwe berichten meer.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 21

Iemand uit een Whatsapp groep verwijderen

Als jij eigenaar bent van de Whatsapp groep, kan je deelnemers uit je groep verwijderen.

 • Open het chatvenster van de groep
 • Tik bovenaan op de groepsnaam
 • Tik op het lid dat je wil verwijderen
 • Selecteer “Verwijder uit groep”
Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 22

Whatsapp groepsbeheerders

Elke Whatsappgroep heeft een beheerder. Standaard is dat de persoon die de groep heeft aangemaakt. De groepsbeheerder kan een ander lid aanduiden als groepsbeheerder. Dit doe je via hetzelfde menu als waar je een lid uit de groep kan verwijderen.

Als de groepsbeheerder zichzelf uit de groep verwijderd zonder een nieuwe groepsbeheerder aan te duiden, dan zal Whatsapp zelf een ander lid tot groepsbeheerder benoemen.

Je Whatsapp chats beheren

In het tablad “Chats” vind je al je chats terug. Je kan deze chats beheren door de naam van het chatvenster naar links te vegen. Je krijgt dan de opties “Meer” en “Archiveer”.

Wanneer je de chat archiveert, wordt hij verplaatst naar je archief. Je kan hem daar op elk moment weer gaan uithalen.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 23

De optie “Meer” opent het volgende menu:

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 24
 • Met “Dempen” kan je het gesprek dempen: je ontvangt dan (tijdelijk) geen meldingen meer voor dit gesprek. Je kan een gesprek dempen voor 8 uur, voor 1 week of voor altijd. Uiteraard kan je dit altijd terug wijzigen.
 • “Contactinformatie” opent de contactinformatie van het contact.
 • Met “Exporteer chat” kan je de chat exporteren. Hij wordt dan opgeslagen als een zip-bestand en je kan hem verzenden of opslaan.
 • “Wis chat” wist alles in het gesprek, maar niet het chatvenster zelf.
 • “Verwijder chat” verwijdert het chatvenster inclusief het gesprek.

Whatsapp leesbewijzen

In Whatsapp kan je gebruikmaken van leesbewijzen. Zo kan je zien of iemand je bericht heeft gelezen of niet. De vinkjes rechts onderaan je bericht geven aan of je bericht ontvangen en/of gelezen is.

 • 1 grijs vinkje: je bericht is verzonden, maar de ontvanger heeft het bericht nog niet aangekregen (vb. omdat hij geen internetverbinding heeft)
 • 2 grijze vinkjes: je bericht is verzonden en de ontvanger heeft het bericht aangekregen. Hij heeft het bericht nog niet gelezen of heeft zijn leesbewijzen gedeactiveerd.
 • 2 blauwe vinkjes: de ontvanger heeft je bericht gelezen.

Leesbewijzen aan en uit zetten

Wanneer je leesbewijzen aanzet, kan je zien wanneer iemand jouw bericht gelezen heeft. Dat is wel op voorwaarde dat deze persoon ook leesbewijzen ingeschakeld heeft staan. Wanneer één van de twee leesbewijzen uitgeschakeld heeft, zal de ander ze ook niet ontvangen.

Leesbewijzen in- en uitschakelen doe je via instellingen > account > privacy.

Hoe Whatsapp gebruiken? Alle functies uitgelegd 25
- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!