maandag, mei 27, 2024
HomeWindows 10Hoe bliksemsnel een printscreen maken in Windows 10

Hoe bliksemsnel een printscreen maken in Windows 10

Ben je op zoek naar een handige manier om een printscreen te maken in Windows 10, dan ben je op de goede plek. Het bespaart enorm veel tijd om snel even een schermafbeelding te maken in plaats van alles uit te leggen. In deze handleiding hebben we zelf screenshots gemaakt om de afbeeldingen te laten zien, practice what you preach! Laten we beginnen.

- Advertisement -

Hoe een printscreen maken in Windows 10?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een screenshot te maken. Sommige methodes vragen wel wat inspanning om een screenshot te maken. Andere zijn dan weer gefixeerd om snel en efficiënt een screenshot te nemen laten we ze een voor een bekijken.

Met behulp van sneltoetsen:

Ik ben persoonlijk een grote fan van screenshots maken met sneltoetsen, omdat sneltoetsen je in het algemeen veel tijd kunnen besparen. Er zijn een paar belangrijke sneltoetsen die je moet onthouden om snel een printscreen te maken in Windows 10:

1. PRT SC TOETS

Deze toets bevindt zich vaak ergens op de bovenste rij boven de backspace toets. Als je deze indrukt wordt er dus een screenshot genomen van heel je scherm. Nu is de schermafbeelding op je klembord opgeslagen.

Hoe een printscreen maken in Windows 10

Hoe moet je nu de screenshot bekijken of doorsturen? Dit kan je hier lezen.

2. PRT SC TOETS + ALT

Deze combinatie doet hetzelfde als degene hierboven, met het verschil dat het enkel een schermafbeelding neemt van het venster waarop je gefocust bent (of ook wel het actieve venster genoemd). Dit is handig als je niet heel je scherm wilt fotograferen, maar enkel een scherm zoals je browser, je windows verkenner en noem maar op.

3. WINDOWS TOETS + PRT SC TOETS

Dit is een sneltoets die een schermafbeelding maakt van heel je scherm en meteen opslaat als een foto op je computer en dus niet op je klembord plaatst. De plaats waar deze foto wordt opgeslagen is onder Afbeeldingen en dan naar de map Screenshots (of soms ook wel Schermopnamen genoemd) gaan.

Locatie waar screenshots worden opgeslagen

Met behulp van het ingebouwde screenshot programma

Je kan ook op een andere manier een screenshot maken in Windows 10. De sneltoetsen die ik bovenaan vermeld heb zijn vaak handig om snel screenshots te nemen, maar soms wel je heel specifieke gedeelte capteren en dat gaat niet met deze sneltoetsen. Een andere methode die Windows voorziet is met behulp van een screenshot programma. Je kan deze op twee manieren openen.

  1. Druk op + Shift + S om de screenshot tool te openen, pas op voor kramp in je vingers! :-). 
  2. Het programma “Knippen en aantekenen” openen door te zoeken naar het programma via de Windows zoekfunctie.
Zoeken naar het programma Knippen en aantekenen

Met de eerste optie heb je direct de mogelijkheid om een screenshot te nemen. De tweede optie geeft je nog een scherm waarbij je nog enkele zaken kan doen:

Programma knippen en aantekenen

Je bekomt hetzelfde scherm als in optie 1 door te klikken op ‘Nieuw’ links bovenaan het scherm. 

Wanneer je op nieuw klik krijg je een schermpje bovenaan waar je vier zaken kan doen:

  1. Met de eerste optie kan je een selectie maken op je scherm waarvan een screenshot genomen moet worden. 
  2. Met deze optie kan je van speciale vormen een foto maken.
  3. Met deze optie kan je een scherm selecteren waarvan je een schermafbeelding wilt maken.
  4. Met deze optie kan je heel je scherm fotograferen (net hetzelfde zoals bij Prt scr in te duwen).
Snel een screenshot maken met screenshot menu

Screenshot maken binnen x seconden

Er is in Windows ook een optie om een screenshot te nemen binnen enkele seconden. Dit kan nuttig zijn als je nog snel zaken moet klaarzetten voor de screenshot! Dit doe je door het programma “Knippen en aantekenen” te openen en vervolgens op het pijltje naast ‘Nieuw’ te klikken. Hier krijg je de optie om een screenshot te nemen binnen 3 seconden of 10 seconden. Lekker handig toch!

Screenshot nemen na bepaalde tijd

Hoe een printscreen bewerken?

Wanneer je een schermafbeelding gemaakt hebt, kan het zijn dat je nog snel iets wilt aanduiden met een stift. Hiervoor zijn ook een paar mogelijkheden. Als je de schermafbeelding op je klembord hebt staan, kun je het makkelijk plakken in Paint en daar alle bewerkingen doen. Een andere optie is om in Windows 10, vlak nadat je de screenshot genomen hebt met de sneltoets + Shift + S, naar de notificatiebalk gaan en daarop klikken (deze bevindt zich helemaal rechts onderaan op je scherm).

- Advertisement -
Screenshot nemen na bepaalde tijd

Vervolgens opent er een scherm waar je allemaal aantekeningen kunt maken op je foto! Wanneer je klaar bent kun je de foto opslaan om hem dan te versturen. Een andere optie is om de foto te kopiëren naar het klembord en deze te plakken waar jij maar wilt. Dit is snel gedaan door rechts bovenaan op de kopiëren knop te klikken (de middelste knop van de 5):

Snel screenshot kopiëren

Je ziet ook dat je op de foto kan inzoomen, de foto kan opslaan en de foto delen.

Hoe het printscreen geluid afzetten?

Je zal horen dat wanneer je de sneltoets + Shift + S intypt er een geluid van een camera wordt gemaakt. Dit kan enorm vervelend zijn. Een manier om het te voorkomen is door het geluid af te zetten vooraleer je een screenshot maakt. Een iets moeilijkere manier is door diep in de instellingen van Windows te duiken.

Hoe een screenshot doorsturen?

In het geval dat je een sneltoets gebruikt hebt, zit je printscreen op je klembord. Dit is een handige manier om deze snel te versturen via mail of messenger en snel te plakken in documenten zoals Word. Alles wat je nu hoeft te doen is dus gewoon de toetsencombinatie Ctrl + V induwen of met je rechtermuisknop op het document klikken en “Plakken” selecteren.

Screenshot maken in windows 10 met de selectietool

De andere manier, zoals gezien hierboven, is door het te openen in de bewerkingstool (klikken op de notificatiebalk en dan op de screenshot) en hierop het delen icoontje te klikken.

Knippen een aantekenen screenshot delen

De laatste manier is om de afbeelding op te slaan en deze dan op een te verkiezen manier door te sturen (wetransfer, als bijlage in een mail, …).

Hoe je scherm filmen?

Soms komt het ook voor dat je niet enkel een foto wilt maken, maar ook je scherm wilt opnemen. Dit is ook mogelijk, maar daarvoor heb je een ander programma nodig. Een populaire manier om het te doen is via de tool Flashback, deze laat je toe om je scherm te filmen.

Kun je ook een screenshot nemen van je gsm?

Dat gaat zeker en vast ook, maar daarvoor verwijs ik je naar een ander artikel over hoe je screenshots moet maken. Nog goed om te weten is dat je niet van elke applicatie op je smartphone een screenshot kan nemen. Een voorbeeld is je bank-app. HIer zal je een foutmelding krijgen wanneer je een screenshot probeert te nemen.

Conclusie

Screenshots worden enorm vaak gebruikt en er zijn verschillende manieren om deze te nemen. Ik lijst ze hier nog even op voor jou:

Manier om screenshot te nemenWat doet ditHoe te verzenden
Prt Sc toetsDit trekt een schermafbeelding van het huidige scherm.Je kan het rechtstreeks plakken in tekstdocumenten zoals Word of in een chat zoals Facebook. Om deze te bewerken open je bijvoorbeeld Paint en daar kan je alle aanpassingen doen. 
Prt Sc toets + AltDeze sneltoets trekt een foto van het actief scherm.Hetzelfde zoals de Prt Sc toets.
+ Prt Sc toets Neemt een screenshot van heel je scherm en slaagt het direct op in je computer i.p.v. op het klembord.Je moet naar het bestand navigeren in Afbeeldingen > Schermafbeeldingen (soms ook wel Screenshots genoemd) en daar het bestand openen met bijvoorbeeld Paint voor te bewerken en dan invoegen in een mail om het te verzenden.
+ Shift + SDit opent een tool waarmee je screenshots in allerlei vormen kan nemen.Deze wordt direct naar het klembord gekopieerd en kan je het overal plakken naar wens. Om het te bewerken, moet je via de notification bar rechts onderaan gaan en op de screenshot klikken.
Knippen en aantekenen toolDeze moet je openen door te zoeken in Windows en deze opent een tool.Dit doet hetzelfde als de sneltoets + Shift + S alleen moet je dan niet meer langs de notification bar gaan en kan je het rechtstreeks bewerken.
- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!