zondag, mei 26, 2024
HomeWindows 10Toetsenbord van QWERTY naar AZERTY veranderen in Windows 10

Toetsenbord van QWERTY naar AZERTY veranderen in Windows 10

Je toetsenbord van qwerty naar azerty veranderen is niet heel duidelijk. Er bestaan makkelijke en snelle trucjes om je toetsenbord te veranderen. 

- Advertisement -

In deze blogpost laat ik je zien hoe je de toetsenbord verandert op een Windows 10 computer.

Op een computer kan het vaak zijn dat de toetsenbord instellingen gewijzigd zijn door per ongeluk een sneltoets in de drukken. Laten we kijken hoe we dit kunnen uitzetten en hoe we de instellingen terugzetten naar AZERTY.

Wijzig je toetsenbord van QWERTY naar AZERTY in Windows 10

Op een Windows 10 computer worden toetsenbordinstellingen beheert door de taalopties van je computer. Het kan dus zijn dat er in je computer meerdere toetsenbord lay-outs zitten. Dat wil zeggen dat wanneer je de sneltoets intypt om je toetsenbord te wijzigen, zal je computer een van de ingestelde layouts kiezen. 

Voor de meeste mensen is 1 toetsenbord layout genoeg, namelijk AZERTY of QWERTY. Soms kan het zijn dat men specifieke redenen heeft om toch beide te behouden. We laten eerst zien hoe je de toetsenbord instellingen aanpast, zodat er nog maar 1 taal overblijft. Op die manier kan je niet meer wisselen van AZERTY naar QWERTY of van QWERTY naar AZERTY, omdat de taalinstelling verwijderd is.

De mensen die toch graag beide op hun computer willen, daarvoor laat ik de 2 sneltoetsen zien om makkelijk te wisselen van de ene naar de andere taal.

Hoe je QWERTY of AZERTY toetsenbord verwijderen?

1. Ga naar instellingen

Voor het verwijderen van je QWERTY of AZERTY toetsenbord ga je eerst naar instellingen.

Instellingen op Windows 10

2. Klik op Tijd en taal

Vervolgens druk je op “Tijd en taal”. Hier zie je de toetsenbord talen die op mijn computer zijn ingesteld. In mijn geval is het Nederlands en Engels. Dit wil zeggen dat als ik de Engelse taal selecteer, dat mijn systeem taal Engels wordt. 

Taalinstellingen toetsenbord wijzigen

3. Verwijder het QWERTY of AZERTY toetsenbord

Rechts naast de talen zie je een icoon van een toetsenbord. Dit wil zeggen dat er voor deze taal een toetsenbord lay-out is ingesteld. Wanneer je dus een taal (de eerste in de lijst) als standaardtaal gekozen hebt, wordt dit toetsenbord lay-out gebruikt. Als we bijvoorbeeld op Nederlands klikken en vervolgens op “opties” zie ik het volgende staan:

toetsenbord QWERTY naar AZERTY wijzigen

Deze instelling zorgt ervoor dat mijn toetsenbord van QWERTY naar AZERTY kan wisselen of andersom. Dus als je bijvoorbeeld de AZERTY niet meer nodig hebt, klik je hier op en druk je op verwijderen en je zal dit niet meer voorhebben! 

Om te kijken welk toetsenbord actief staat, moet je rechts onderaan in het menu kijken. Hier staat de taal en toetsenbordinstelling weergeven:

taalinstellingen op jouw Winows 10 computer

Wanneer je hierop klikt, kun je wisselen van toetsenbord.

Wijzig je toetsenbord lay-out met deze sneltoetsen

Wanneer je verkiest om toch meerdere toetsenborden te hebben, kan het handig zijn om snel te wisselen tussen beide. Hiervoor bestaan er twee sneltoetsen.

- Advertisement -
  1. De eerste sneltoets is “Windows icoon + spatie”. Wanneer je hierop klikt zal de instelling snel wijzigen. Wanneer je het Windows icoon in drukt en dan spatie indrukt, maar niet loslaat, dan zie je de opties waaruit je kan kiezen. Druk op spatie om telkens een vakje naar onder te gaan.
Sneltoets windows icoon + spatie
  1. De tweede sneltoets is “Alt + shift”, let op: dit moet aan de linkerkant van je toetsenbord gebeuren!
Sneltoets shift + alt

Conclusie

Alles hangt af van de taalinstellingen op je computer. Daaruit worden de taalvoorkeuren, maar ook het toetsenbord type afgeleid. Het is dus perfect mogelijk om een fysiek AZERTY toetsenbord te hebben, maar een ander toetsenbord instelling, bijvoorbeeld QWERTY. 
Om de instellingen te wijzigen kan je gaan naar de taalinstellingen en daar het keyboard layout veranderen dat jij nooit zal gebruiken. Dit zal ervoor zorgen dat je niet meer per ongeluk het toetsenbord layout wisselt. Als dit toch gebeurt weet je nu dat je “alt + shift” of “Windows icoon + spatie” kan induwen om je toetsenbord terug te veranderen.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!