maandag, mei 27, 2024
HomeWindows 10Standaardprogramma wijzigen windows 10

Standaardprogramma wijzigen windows 10

Elke keer wanneer ik een bestand open, vraagt hij mij in welk programma Windows 10 het moeten openen of opent hij het in een helemaal verkeerd programma.

- Advertisement -

Algoed heb ik gevonden hoe een standaardprogramma wijzigen in Windows 10. En het blijkt dat je hier enorm ver in kan gaan. Je kunt zelfs voor elk bestandstype het programma aanpassen, maar ook wanneer je op een website op een telefoon adres klikt wat hij moet doen.

Standaardprogramma wijzigen windows 10 1
Welk programma opent hij als je klikt op het telefoonnummer op een computer?

Hoe een standaardprogramma wijzigen Windows 10?

Stap 1. Open de zoekbalk en zoek naar “Standaardapps”

Standaardprogramma wijzigen windows 10 2

Klik links onderaan, of op je toetsenbord, op het Windows-icoontje . Dit zorgt ervoor dat de navigatiebalk tevoorschijn komt. Nu kun je gewoon beginnen typen en dan zal hij zoeken naar het woord dat je ingeeft.

Hier kun je al voor de meest gebruikte toepassingen het standaardprogramma wijzigen. Alleen staat hier nog lang niet alles bij. Daarvoor moeten we nog 1 niveau dieper gaan.

Stap 2. Klik op Standaard-apps per xxx kiezen

Helemaal onderaan de pagina staan 3 links waar je op kan klikken:

  • Standaard-apps per bestandstype kiezen
  • Standaard-apps per protocol kiezen
  • Standaard-apps per app instellen

Standaard-apps per bestandstype

Een bestandstype kies je wanneer je een bestand hebt dat je wilt openen met een ander programma. Als we bijvoorbeeld een afbeelding hebben, willen we het niet met Paint openen maar met een fotoviewer. Een andere aanwijzing dat je hier moet zijn is wanneer je een bestand op de volgende manier opent (door eerst rechtermuisknop in te duwen en dan Openen met te selecteren):

Standaardprogramma wijzigen windows 10 3

Om te wijzigen in welk programma een bestand wordt geopend, klikken we op standaardapps per bestandstype kiezen en zoeken we naar bijvoorbeeld “.jpg” en veranderen daar het programma:

Foto standaardprogramma wijzigen windows 10

Wanneer je het programma naar keuze hebt aangeduid, dan slaat hij de instelling automatisch op. Dus je hoeft niet expliciet nog ergens op opslaan te drukken.

Standaard-apps per protocol kiezen

Wanneer je niet te maken hebt met een bestand, moet je meestal hier terecht. Een voorbeeld is wanneer je op een website op een mailadres klikt, wat moet hij dan doen? Dit is een venster waar je normaal niet zo vaak zal inzitten. De engiste keren dat ik hier iets heb gewijzigd, was wanneer ik het standaardprogramma wou wijzigen wanneer ik op een telefoonnummer klikte op een website. Ik wilde namelijk dat hij Skype opende, zodat ik via Skype kon bellen.

Standaard-apps per app instellen

Het is ook mogelijk om andersom te werken. Je wilt kijken welk programma gebruikt wordt om welk soort bestand te openen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat naar applicatie Foto’s, zie je een hele reeks bestandstypes dat kunnen geopend worden met Foto’s:

Bestanden die geopend kunnen worden met foto's
Bestanden die geopend kunnen worden met foto’s

Dit is enorm handig wanneer je ineens alle soort foto’s wilt openen met een programma die dit kan.

Tip: Wist je dat je ook de standaardprogramma’s die mee opstarten met Windows 10 kunt aanpassen?

Hoe een standaardprogramma wijzigen voor maar 1 keer?

Het kan zijn dat het standaardprogramma van Windows voor een bepaald bestand goed is ingesteld. Toch wil je het misschien eens eenmalig openen in een ander programma, wat doen we dan?

- Advertisement -

Windows 10 voorziet een optie om een bestand te openen in een bepaald programma. Je doet dit door rechtermuisknop te drukken op het bestand dat je wilt openen. Vervolgens klik je op “Openen met” en daar selecteer je het programma waarmee je het bestand wilt openen. Als het niet in de lijst staat, kun je klikken op “Kies een andere app“. Meestal staan de programma’s geïnstalleerd onder “C:\Program Files (x86)” of “C:\Program Files”. Zoek in deze map een bestand dat eindigt met “.exe”.

Standaardprogramma wijzigen windows 10 4
Voorbeeld van een .exe bestand
Standaardprogramma wijzigen windows 10 5
Hoe open je een bestand eenmalig in een andere programma

Conclusie

Het is makkelijk om een standaardprogramma aan te passen in Windows 10. Je hebt een paar verschillende opties wanneer het neerkomt op de standaardapps aan te passen en we hebben ze allemaal bekeken. Er zijn nog iets complexere manieren, maar dat is helemaal niet nodig.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!