Home Windows 10 Welke windows heb ik?

Welke windows heb ik?

0
Welke windows heb ik?

WAT JE ZULT LEREN OVER WINDOWS

We horen vaak de vraag “Welke windows heb ik?” terugkomen en met dit artikel willen we die vraag snel, maar uitgebreid behandelen.

In dit artikel zal je leren hoe je: kijkt welke Windows versie je hebt, waarom je best updates uitvoert, wat het belang is van een goed back-up systeem en hoe je kijkt of je een 64 bit of 32 bit editie hebt.

WELKE WINDOWS HEB IK OP MIJN COMPUTER STAAN?

WELK BESTURINGSSYSTEEM HEB IK?

Er bestaan verschillende besturingssysteem buiten Windows: Mac (ook wel bekend als Apple), alle varianten van Linux en nog vele andere. Ook van het besturingssysteem Windows bestaan er verschillende versies zoals Windows XP, Windows 7, Windows 8 en nu het meest recente Windows 10.

Als je geen Apple computer hebt gekocht, maar gewoon een computer in de winkel kan je zeker zijn dat het een Windows computer is. De kans dat je een linux computer hebt, is zeer klein. Nu moeten we enkel nog even kijken welke versie van Windows je juist hebt.

WELKE VERSIE VAN WINDOWS HEB IK?

Om te beginnen is het belangrijk om te kijken of je een Windows 7, 8 of 10 hebt. Ik neem aan dat er niemand meer is met een Windows XP computer (koop dan absoluut een nieuwe, want dit is echt onveilig). Je kan vaak herkennen of je een Windows 7 computer / laptop hebt of een Windows 8 / 10 door te kijken naar je icoontje (linksonder) in de menubalk. Windows 7 heeft het bolvormig, kleurrijk icoontje terwijl het Windows 10 icoontje mee opgaat in de achtergrond:

Welke windows heb ik? 1

Windows 10

Welke windows heb ik? 2

Windows 7

WINDOWS 7

Voor de versie te bekijken op Windows 7 hebben we twee methodes die je kunnen helpen:

Methode 1:

 1. Klik op Start.
 2. Klik op Run (of je kan het Windows teken + r indrukken).
Welke windows heb ik? 3
 1. Type in het venster dat openspringt ‘winver’ (zonder aanhalingstekens).
Welke windows heb ik? 4
 1. Nu komt er op je scherm jouw Windows versie!
Welke windows heb ik? 5

Methode 2:

 1. Klik op de startknop (linksonder).
 2. Zoek naar ‘Computer’.
 3. Klik met je rechtermuisknop op ‘Computer‘.
Hoe vind je je windowsversie - Windows 7
 1. Klik op ‘Eigenschappen’.
 2. Kijk onder Windows-versie voor de versie van jouw computer.

WINDOWS 8

 1. Klik op de rechterbenedenhoek van het scherm aan, beweegt u de muisaanwijzer naar boven.
 2. Klik vervolgens op ‘Instellingen’ en klikt dan op ‘Pc-instellingen wijzigen’.
 3. Selecteer Pc en apparaten > PC-info.
 4. Onder Windows-specificaties kunt u de versie van jouw computer bekijken.
 5. Extra: Kijk onder PC > Type systeem om te kijken of u een 32 of 64 bits systeem gebruikt.
Welke windows heb ik? 6

WINDOWS 10

Je zal zien dat we vaak sneltoetsen in Windows 10 gebruiken om zaken sneller te laten verlopen. Je kan vaak deze zaken ook terugvinden zonder sneltoetsen.

 1. Klik op windows teken + r (op je toetsenbord).
Welke windows heb ik? 3
 1. Type in ‘winver’ (dit komt van windows version) en je hebt je Windows versie gevonden!
Welke windows heb ik - Windows 10

WAAROM ZIJN ER MEERDERE VERSIES?

De dag van vandaag zijn er dus veel verschillende versies van Windows, gaande van DOS (voor de oudere onder ons 🙂 ) tot de nieuwste versie genaamd Windows 10. Je kan je de vraag stellen, wat is het nut van al deze versies? Vaak komt het neer op het feit dat een nieuwe versie meer functionaliteit heeft, efficiënter is, betere beveiliging heeft en ook een modernere look heeft. Het is dus altijd aangeraden om over te schakelen naar een nieuwere versie van het besturingssysteem. Windows 10 was voor Windows 7 / 8 gebruikers enkele maanden gratis, echter is deze actie nu voorbij.

Soms komt het ook voor dat men niet wilt overschakelen naar een nieuwe versie van Windows. Dit komt voornamelijk omdat er programma’s zijn die niet meer zullen werken als men overschakelt. Dit is een (tijdelijk) geldige reden om te blijven bij een oud besturingssysteem. Toch raden we aan om een oplossing te zoeken, want in de toekomst zal het oude besturingssysteem niet meer ondersteund worden en dat betekent geen updates meer. Updates zijn nodig om de veiligheid van je toestel te versterken en zo inbraken te vermijden.

WAT ALS IK WINDOWS 7 OF OUDER HEB OP MIJN COMPUTER?

Dit is een heel goede en belangrijke vraag. Al is het absoluut niet verplicht om over te schakelen naar Windows 10, wij raden het toch aan om te doen. De voornaamste reden is de beveiliging van je apparaat. Zoals je misschien al weet, wordt Windows 7 niet meer ondersteund en men krijgt dus geen veiligheidsupdates meer. Dit betekent: het wordt voor hackers makkelijker om op jouw apparaat in te breken en gegevens te stellen. Het is dus aangeraden dat je overschakelt van Windows 7 naar Windows 10.

HEB IK EEN 64 BIT OF 32 BIT WINDOWS COMPUTER?

Je kan kijken of je computer een 64 bit of 32 bit computer is. Dit is belangrijks om te weten, omdat veel programma’s vragen of je een 64 of 32 bit computer hebt. Afhankelijk van je computer versie (32 of 64 bit) bieden programmamakers een ander programma aan, eentje geoptimaliseerd voor 32 bit en eentje geoptimaliseerd voor 64 bit. Kijk dus altijd goed naar je versie vooraleer je programma’s van het internet installeert.

Windows 10 en Windows 8:

 1. Klik met de rechtermuisknop op het Windows logo (links onderaan het scherm)
 2. Klik vervolgens op ‘Instellingen’
Welke windows heb ik? 8
 1. Klik op ‘Systeem’.
Welke windows heb ik? 9
 1. Klik nu op ‘Info’ en hier kan je je versie bekijken.
Welke windows heb ik? 10

Windows 7:

 1. Klik op de startknop
 2. Zoek naar ‘Computer’ en klik er vervolgens op met de rechtermuisknop
 3. Selecteer ‘Eigenschappen’
 4. Onder systeem zie je het systeemtype vermeld.

Lees meer over het verschil tussen 32 of 64 bit.

HOE UPDATE IK MIJN WINDOWS?

Het updaten van je computer is belangrijk om te doen. Het belangrijkste dat je moet weten voordat je een update doet, is om een back-up te maken. Je update je computer door gebruik te maken van Windows update. Dit vind je door naar instellingen te gaan, dan naar ‘Bijwerken en beveiliging’ en dan naar Windows update.

Welke windows heb ik? 11

Hier zie je alle updates die nog moeten gebeuren. Je kan ook instellen dat je computer minder belangrijke updates zelf uitvoert. Voor grote updates gaat je computer toestemming vragen om deze te mogen uitvoeren. Na de updates herstart je best je computer nog even op, om de updates optimaal te laten werken. Vaak krijg je dat het beruchte blauwe update scherm te zien als je heropstart.

Welke windows heb ik? 12

Wanneer je dit krijgt, wacht tot je computer klaar is met updaten. Zet de computer nooit uit, want dit kan leiden tot een corrupte Windows installatie en er is een kans dat je je bestanden verliest!

IS ER EEN NIEUWE VERSIE VAN HET WINDOWS-BESTURINGSSYSTEEM IN ZICHT?

Normaal gesproken is Windows 10 de laatste versie van Microsoft. Dit is omdat je vroeger heel gemakkelijk illegale versies van Windows online kon verkrijgen. Dit betekent echter niet dat er geen updates meer komen. Microsoft wilt naar een model waar het mogelijk is om gemakkelijk aanpassingen te doen en illegale kopieën te onderdrukken. Ze hebben dus als ware Apple wat nagedaan en de cloud geïntegreerd in het windows besturingssysteem.

VERSCHIL TUSSEN WINDOWS 10 HOME EN PRO

Het grote verschil tussen Windows 10 home editie en de Windows 10 professional editie is dat de professional editie meer beveiligingsfunctie heeft. Dit maakt het hackers moeilijker om data te stelen van je computer. De home editie komt ook met encryptie software, maar deze is niet zo sterk als de software die de professionele windows versie gebruikt.

Encryptie is een manier om jouw bestanden op je computer te versleutelen. Zelfs wanneer hackers in je computer geraken, kunnen ze vaak je gegevens door de versleuteling / encryptie nog niet lezen.

Voor alle ‘normale’ gebruikers van Windows volstaat de home editie zeker en vast. Als je geen specifieke redenen hebt om de professional editie aan te schaffen, moet je het zeker niet doen.

KAN JE WINDOWS 10 GRATIS DOWNLOADEN?

Het korte antwoord: nee. Momenteel kan je Windows 10 kopen in verschillende winkels voor een prijs van ongeveer 140 euro. Vroeger was het zo dat als je een Windows 7 of 8 computer had je gratis mocht updaten naar de nieuwste versie, dit is jammer genoeg voorbij.

Vaak is het zo dat mensen een nieuwe Windows 10 versie kopen voor hun oude computer. Let goed op dat je computer dit aankan. Windows 10 komt met minimale vereiste voor je hardware:

Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller of Systeem op een chip (SoC)
RAM: 1 gigabyte (GB) voor 32-bits of 2 GB voor 64-bits
Hardeschijfruimte: 16 GB voor 32-bits OS of 32 GB voor 64-bits OS
Grafische kaart: DirectX 9 of nieuwer met WDDM 1.0-stuurprogramma
Beeldscherm: 800×600
Internetverbinding: en internetverbinding is noodzakelijk om updates uit te voeren en gebruik te maken van bepaalde functies. Windows 10 Pro in S-modus, Windows 10 Pro Education in S-modus, Windows 10 Education in S-modus en Windows 10 Enterprise in S-modus vereisen een internetverbinding tijdens de eerste apparaatinstallatie (Out of Box Experience of OOBE) en een Microsoft-account (MSA) of Azure Activity Director-account (AAD). Om een apparaat in de S-modus van Windows 10 uit te schakelen, is ook een internetverbinding vereist.

meer informatie vind je op de Microsoft website.

Als je computer ouder is dan 5 jaar, kan je best overwegen om een nieuwe computer te kopen. Wij kunnen je helpen als je aankoopadvies nodig hebt voor een kopen van een nieuwe computer.

CONCLUSIE

Het is enorm belangrijk dat je weet welke versie van Windows je hebt op je computer. Zo kan je inschatten of je moet updaten naar een nieuwere versie van Windows of niet. Al heb je Windows 10, moet je nog steeds je computer updaten, zodat hackers niet gemakkelijk je computer kunnen hacken.

Zorg dat je altijd een back-up maakt van je computer, of je nu updates gaat uitvoeren of niet. Vaak horen we dat mensen hun bestanden verliezen door een computercrash of menselijke fouten. Het is heel gemakkelijk te omzeilen door simpelweg een externe harde schijf aan je computer vast te hangen of de cloud te gebruiken.

Previous article Wat is een firewall
Next article Je computer sneller maken met deze 10 tips
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!