zaterdag, juli 20, 2024
HomeWindows 10Windows 10 fabrieksinstellingen

Windows 10 fabrieksinstellingen

De Windows 10 fabrieksinstellingen is vaak een moeilijk begrip. Wij leggen uit hoe je jouw computer opnieuw instelt. We hebben ook een checklist waar je zeker op moet letten, bekijk het hieronder!

- Advertisement -

Wanneer je computer al een dagje ouder wordt, is het misschien eens de tijd om je computer terug naar fabrieksinstellingen te zetten. Fabrieksinstellingen wilt gewoon zeggen, dat alle programma’s en soms ook bestanden worden verwijderd van de computer (net zoals hij uit het fabriek zou komen). Het wordt ook wel eens je computer herinstalleren genoemd.

Waarom Windows 10 naar fabrieksinstellingen zetten?

Windows slaat veel data achter de schermen op die jij als gebruiker niet te zien zal krijgen. Zo zijn er foutrapporten, tijdelijke bestanden en noem maar op. Deze nemen plaats in beslag en dat kan soms leiden tot een trage computer.

Naast alle data die Windows opslaat, zijn er veel programma’s die geïnstalleerd staan die waarschijnlijk niet meer gebruikt worden. Ook deze programma’s nemen vaak veel opslag in gebruik. 

Wanneer je een computer naar fabrieksinstellingen zet, zullen alle programma’s en hun bijhorende data verwijderd worden. Dit zal ervoor zorgen dat er geen extra programma’s meer op de achtergrond draaien, waardoor je computer sneller zal zijn.

Hoe Windows naar fabrieksinstellingen zetten?

1. Maak eerst een backup

Dit is een van de belangrijkste stappen in heel het proces. Wanneer je kiest voor ook al je bestanden te verwijderen van je computer, dan zal al je data weg zijn. Om te vermijden dat je iets verwijderd dat je later nog nodig hebt, maak je best eerst een backup. 

Een backup kan je doen door een kopie te maken van je harde schijf of ssd. Een andere manier is om simpelweg een USB-stick te pakken en alle belangrijke bestanden naar je USB-stick te verplaatsen. 

Welke methode je ook kiest, zorg dat je alle belangrijkste bestanden op een extern apparaat opslaat. Ook wanneer je kiest om de bestanden te behouden wanneer je je computer terugzet naar fabrieksinstellingen. Er kan altijd iets verkeerd gaan.

2. Maak een lijst van programma’s en instellingen die je wilt behouden

Naast de bestanden op te slaan zijn er nog andere belangrijke instellingen die je wilt opslaan. Denk bijvoorbeeld aan de bladwijzers in je browser of aan de mappen van je mailbox. 

Wij hebben een checklist gemaakt van zaken waar je zeker nog best even naar kijkt vooraleer je je computer naar fabrieksinstellingen omzet. Hierin steken zaken zoals:

  • Bladwijzers
  • Mappen van je mailbox
  • Lijst van programma’s die je wilt behouden

Bekijk onze checklist hier!

3. Ga naar instellingen

Ga naar de instellingen van je computer. Dit kan je het beste doen door op het windows icoontje te klikken en vervolgens te zoeken naar “Instellingen”.

Instellingen openen

Klik vervolgens op “Bijwerken en beveiliging en klik in het linkermenu op “Systeemherstel”:

- Advertisement -
Systeemherstel

Bovenaan zie je de knop “Aan de slag”:

windows 10 opnieuw instellen

4. Kies voor bestanden behouden of alles verwijderen

Wanneer je op de knop “Aan de slag” hebt gedrukt, krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen twee opties. 

Windows 10 fabrieksinstellingen
  1. Mijn bestanden behouden: deze optie zorgt ervoor dat alle programma’s verwijderd worden, maar jouw bestanden zullen op de computer blijven staan. Zoals we hierboven al vermeldt hebben, maak toch voor de zekerheid nog een backup.
  1. Alles verwijderen: hier wordt echt alles verwijderd. Wanneer je deze optie kiest, dan lijkt het of je computer uit de winkel komt. Er staan enkel basistoepassingen op en geen enkel bestand meer van de vorige gebruikers.

Wanneer je een van de twee opties kiest, moet je zeker zijn dat je laptop in het stopcontact steekt. Het laatste wat je wilt, is dat de computer uitvalt wanneer het bezig is om naar fabrieksinstellingen te gaan.

Het proces kan wel een tijdje duren. Laat het draaien en zorg ervoor dat je laptop zeker niet uitvalt tijdens het omzetten naar fabrieksinstellingen.

Trage computer?

De reden dat je meestal je windows 10 computer of laptop naar fabrieksinstellingen zet, is omdat de computer traag gaat. Er bestaan veel trucjes om je computer sneller te maken, dus misschien moet je daar eerst eens even naar kijken. De fabrieksinstellingen is zeker goed om om de zoveel jaar te doen, maar het is een drastische oplossing.

- Advertisement -
Robbe Claessens
Robbe Claessens
Al lang hou ik me bezig met het lesgeven van informatica aan alle soorten doelgroepen: bedrijven, senioren, scholieren, ... Met een masterdiploma aan de Universiteit van Antwerpen heb ik de nodige kennis om veel mensen iets bij te leren. Nu is het tijd dat ik mijn kennis omzet in een blog, om zo nog meer mensen te bereiken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Populair

- Advertisment -
Top deal!
Computerblog vol advies
Gratis Facebook groep!

Gratis Facebook groep!

We hebben een Facebook groep opgericht waar je elke week tips krijgt over computers. Daarnaast kun je ook hier vragen stellen en wij, en onze leden, zullen antwoorden en dat helemaal gratis! 

Laat je e-mailadres achter en wij sturen je de link van de groep. 

Je uitnodiging is verstuurd!